Hopp til hovedinnholdet

Hva tjener en frisørlærling i måneden første året?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 17 som skal flytte ut å bli lærling innen frisør til neste år. Jeg øsnker egentlig ikke å ta opp noe lån, men borteboer stipend er jo kun på 4000, så jeg har to spørsmål. Hva tjener ca en frisør lærling i måneden første året ? Er det mulig å leve normalt uten å ta opp lån ? Æ hvis jeg eventuelt må betale 2000 ekstra fra egen lomme ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Som lærling tjener man 35 % av laveste garantilønn for en svenn det første året som lærling. Andre året i bedrift tjener man 65 % av laveste garantilønn for en svenn. "Laveste garantilønn for en svenn" er hva en nyutdannet svenn tjener første år i etter ferdig lærlingtid.

De fleste frisørbedrifter gir lønn etter tariffavtale. Dette vil gi deg 51,10 kroner i timen under ditt første år, og 94,90 kroner i timen i under ditt andre år. 

Dette gjelder hvis du har fulgt løpet med to år i skole og deretter to år i bedrift. Hvis du har fulgt løpet med fire år i bedrift, tjener du 40 % første år, 45 % andre, 50 % tredje og 65 % fjerde.

Har bedriften din tariff, vil du også jobbe rundt 37,5 timer i uka. Dette vil gi deg en månedslønn på omtrent 8000 kroner første år og 15 000 andre år. Begge disse beløpene er før skatt, men du trekkes mindre i prosent, jo mindre du tjener.

Har du fulgt løpet med fire år i bedrift, blir det, som du ser, litt mer i lønn.

Hvis du ikke har sjekket hvor mye du har krav på i støtte, kan du lese på denne siden til Lånekassen om støtte for lærlinger, og bruk gjerne deres støttekalkulator for å regne hvor mye du omtrent får fra dem.

Du kan altså legge sammen lønna og støtten Lånekassen gir deg, så får du kanskje en formening om du trenger lån eller ikke. Mange klarer seg på bare lærlinglønn og stipend, men de må de nok være litt bevisst på hvor mye penger de bruker.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning