Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg ta fagbrev som rørlegger eller elektriker?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg jobber nå som tømrer og har tatt fagbrev, men nå ønsker jeg å ta fagbrev som elektriker eller rørlegger. Hva må jeg da gjennom? Rørlegger og tømrer har samme fagene i 1.vdg men ikke i 2., må jeg da ta 2.året rør også to år lærling der og eller er det andre måter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gratulerer med fagbrev!!

Fagbrev som elektriker og rørlegger er organisert på samme måte som tømrer. For å bli rørlegger må du ha programfagene og prosjekt til fordypning på Vg2 Klima-,energi og miljøteknikk + læretid, før fagprøve kan avlegges. Når det gjelder elektriker, må du ha programfag og prosjekt til fordypning på Vg1 Elektrofag og Vg2 Elenergi + læretid. Læretiden i både rørlegger- og elektrofag er 2 1/2 år.

Alternativet til lærlingemodellen er det som kalles praksiskandidat. Det er ikke en opplæringsordning, men gir deg mulighet til å ta fagbrev med bakgrunn i allsidig praksis fra faget som er minst 25% lenger enn læretiden. Det betyr at du må ha praksis tilsvarende 68 måneder. Her kan det gis fratrekk av praksis på bakgrunn av utdanning, som Vg1 Bygg- og anleggsfag i forhold til rørleggerfaget. Du må ved oppmelding til fagprøve dokumentere praksis gjennom attester og kompetansebevis - og i tillegg må du bestå en tverrfaglig eksamen i faget som du melder deg opp til som privatist. I elektrofag må du i tillegg ha bestått en ekstra teorieksamen. Her finner du litt informasjon om praksiskandidat:  utdanning.no/tema/hjelp_og_veiledning/praksiskandidat

Lykke til!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning