Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere jus i utlandet, og bruke utdanningen i Norge?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på noe. Jeg går musikklinja. Videre ønsker jeg å studere juss! Det er drømmen!! Men er litt usikker på pom jeg vl studere det her i Norge eller i Utlandet. Hvis det blir i utlandet blir det i Sør Afrika eller London. Men det jeg lurer på er det, om det går ann!! Kan jeg studere juss i utlandet og jobbe her seinere. Blir det veldig dyrt for meg da? Hva er international law? Kan jeg studere det og jobbe hvor som helst i verden? Jeg vil så gjerne studere i utlandet!! Takk for hjelpen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 18!

Så spennende at du vil studere i utlandet! Generell info om studier i Sør-Afrika finner du her, og generell info om studier i Storbritannia finner du her.

Studenter fra Norge må betale høye skolepenger i Storbritannia (overseas/international fees), og da gjerne mellom 100 000 – 300 000 NOK per år, avhengig av studie og studiested. 

I likhet med andre engelskspråklige land må du betale skolepenger for å studere i Sør-Afrika. Vanligvis ligger skolepengene for et skoleår på 5 000 - 8 000 dollar i året.

Lånekassen kan gi skolepengestøtte til hel eller delvis dekning av skolepenger utenfor Norden med inntil kr 120 433 for et skoleår. Fordelingen av lån og stipend avhenger av hvilket nivå utdanningen er på.

I tillegg kan du få utdanningsstøtte (som går til bo- og levekostnader). Utdanningsstøtten er 97 850 kroner årlig og blir gitt som lån. 40 % av utdanningsstøtten omgjøres til stipend etter at alle eksamener er bestått.

Se denne siden for mer info om støtten du kan få fra Lånekassen.

Info om jus-utdanning i utlandet finner du her. Studerer du jus i Frankrike, er det fransk jus du lærer deg, studerer du jus i Norge er det Norges lover du hovedsakelig setter deg inn i. Du er dermed best egnet for å jobbe med jus i det landet du har studert, selv om det ikke trengs en formell godkjenning for å jobbe som jurist. Advokat derimot er et lovregulert yrke, noe som betyr at du må ha en formell godkjenning/bevilling før du kan utøve dette yrket Norge. Det er Tilsynsrådet for advokatvirksomhet som vurderer om du kan bli gitt advokatbevilling i Norge.

Betegnelsen jurist brukes oftere som en betegnelse på en utdanning enn en tittel. I det private kan man gjerne søke på juristjobber med utdanning fra utlandet. Det er opp til arbeidsgiver å vurdere egnetheten til søkeren. Med utdanning innen handelsrett har man f.eks. muligheter for jobb innen næringslivet.

I det offentlige kan det være mindre fleksibelt, og de ser ofte etter søkere med norsk jusutdanning. Hvis man vil jobbe i offentlige instanser etter endt utdanning bør man derfor forhøre seg før man begynner på en utdanning i utlandet.

 

Lykke til!

 Hilsen ANSA, i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning