Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag kreves for opptak til tannlegestudiet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei:) Nå går jeg på VG1 studiespesialisering og jeg har veldig lyst å bli tannlege. Jeg lurer på hvilke fag må jeg velge i 2. og 3. år for å kunne søke tannlegestudiet etter vgs. Nå har jeg P-matte fordi jeg sliter litt med matte. Og er det sånn at R1 er det samme som S1 og S2? blir det noe problem når jeg søke tannlegestudiet om jeg hadde bare S1 og S2? Er det mye lettere å søke tannlegestudiet utlandet? takk for svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

For å være kvalifisert søker til odontologi (tannlegestudiet) kreves generell studiekompetanse og i tillegg Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og Fysikk 1, Kjemi 1 og Kjemi 2.

Du kan altså velge om du vil ta Matematikk R1 eller Matematikk S1+S2.

Søkere til høyere utdanning konkurrerer på grunnlag av poengsummen sin. Du finner poenggrensene for fjorårets opptak til odontologi på Samordna opptaks nettsider.

 

Når det gjelder tannlegestuder i utlandet, så kan du ta en titt på denne siden for å finne mer info om dette. Du kan studere til tannlege med støtte fra Lånekassen i alle land. Sentral-Europa, Danmark og Tyskland pleier å være særlig aktuelle fordi det her er mange plasser å søke på. Danmark har en egen kvote for nordmenn. Engelskspråklige land har dessverre ikke mange plasser for internasjonale studenter.

For å kunne jobbe som tannlege i Norge, trenger du autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK). Har du autorisasjon som tannlege fra et europeisk land, kan dette danne grunnlag for autorisasjon i Norge. Utdanning utenfor EU/EØS vil bli sammenlignet med og vurdert om den er jevngod med tilsvarende norsk utdanning.

 

Opptakskravene varierer fra land til land. I flere land i sentral- Europa, finnes det engelskspråklige tannlegestudier, hvor de ikke krever like høyt snitt som i Norge for å komme inn. Ofte vil en opptakstest innen realfag være avgjørende for om du kommer inn eller ikke, og dette kan være i kombinasjon med karakterkrav. Infosiden om tannlegestudier i utlandet er under utvikling, så bare følg med her, så vil det snart komme info om tannlegestudier i flere land.

Lykke til!

Vennlig hilsen Samordna opptak  og ANSA i  samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning