Hopp til hovedinnholdet

Lei skolen, vurderer å droppe ut. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei ung.no! Jeg er så lei av skolen. Jeg går på videregående, men har mistet motivasjonen til gå på skolen. Jeg skulker generelt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre mer. Jeg har rett og slett null motivasjon. Jeg mangler ikke vitaminer. Sjekket det hos fastlegen. Men jeg har veldig stor angst og depresjon. Jeg tror angsten og depresjonen tar de kreftene jeg har igjen til skolen. Jeg har rett og slett null overskudd til skolen. Jeg har vurdert å droppe ut av videregående, rett og slett. Er det lurt? Er det noen andre måter jeg kan ta fag uten å gå til skole? Takk for svar. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Før du dropper ut av skolen, håper jeg du kan vurdere andre muligheter først. Ofte er det veldig mye som kan gjøres for at skolehverdagen skal oppleves bedre. Det er viktig at du tenker deg nøye om før du eventuelt bestemmer deg for å slutte på skolen eller ta en pause. Jeg anbefaler derfor at du nå aller først snakker skikkelig med skolen din (kontaktlærer/rådgiver/helsesøster/en lærer du stoler på) om hvordan du har det på skolen. Er det mulighet for tilrettelegging og tilpasning som er verdt å prøve ut, i stedet for å slutte på skolen? Jeg synes det er viktig å påpeke at mange som slutter på skolen, opplever det som tungt å komme i gang igjen med skole etter en pause. På den andre siden - er det helt riktig for enkelte.

Det er vanlig at motivasjonen går litt opp og ned i perioder. Det kan noen ganger være slik som du beskriver; at man føler at det er veldig tungt å motivere seg. Det er bra at du har sjekket deg hos legen, men du skriver at du strever med angst og depresjon. Har du søkt hjelp for dette? For det synes jeg du bør gjøre. Du kan prate litt med helsesøster eller sosiallærer på skolen din om dette og få råd og støtte av en av dem.

Hold på hverdagsrutinene, pass på å få regelmessig og nok søvn, sunn og regelmessig mat og litt trening på det nivået du kan orke.  Rydd unna ting som er energityver i hverdagen, som ting du føler du BURDE har gjort. Gjør det som gir deg postiv energi. Ta et skritt av gangen tilbake  til den gamle deg.  Gi deg selv litt tid og tålmodighet.  Se også råd i artikler under.

Det finnes utrolig mange måter å tilpasse skoleopplegget på, man må bare si i fra til skolen tidligst mulig. Prøv å tenke gjennom hva du er lei, oghvordan skolen kan legge til rette for deg i akkurat din situasjon. Kanskje trenger du mer hjelp i timene, eller lærerne kan velge andre undervisningsformer, kanskje mer praktisk arbeid kan være til hjelp, eller arbeidspraksis i bedrift noen dager i uken, eller at du har noen prøver muntlig i stedet for skriftlig, færre fag av gangen, muligheten til hjemmejobbing av og til eller liknende. Alternativene er mange, så det er bare kjempeviktig at du klarer å ta opp med skolen hvordan du har det!

Hvis du velger å slutte på skolen, har man har rett til å gjøre et omvalg av utdanningsprogram underveis i opplæringsløpet sitt på videregående.  Les mer om omvalg på vilbli.no. Det er viktig at du holder kontakten med Inntakskontoret i fylket ditt og rådgiveren på skolen i en situasjon som dette, for informasjon om hvordan du skal søke deg inn på skole igjen. 

Du behøver fullført videregående skole og generell studiekompetanse for å søke studier ved høgskoler og universitet. Hvis du har bestemt deg for å studere senere, må du altså gjenomføre videregående og oppnå generell studiekompetanse. Slik samfunnet er i dag, er fullført videregående inngangsporten till både arbeidsmarkedet og videre studier. For å få en jobb man vil trives med over lengre tid, samt muligheten til å få andre og mer utfordrende jobber etterhvert, kreves fullført videregående skole.

Man kan ta fag som privatist, men mange opplever at dette e mye tyngre enn å faktsik gå på VGS og følge ordinær skole. Som privatist må du gjøre alt selv. Les mer i artiklene under dette svaret. 

Lykke til fremover!

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning