Hopp til hovedinnholdet

Helsefagarbeider eller vernepleier

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går første året på vernepleien, og er usikker på det er det jeg ønsker å bli. Har derfor ikke noe motivasjon, og tenker litt at jeg har lyst å bli helsefagarbeider. På vg1 gikk jeg helse og sosialfag, vg2 barne-og ungdomsarbeider også vg3 påbygg. Har altså brukt opp retten på videregående. Det er veldig tungt og gå på høgskolen og ønske mitt er egentlig bare å hjelpe mennesker, sånn som helsefagarbeidere gjør. Men hvis jeg slutter på vernepleien og finner ut seinere i livet at jeg vil vernepleier alikevel, vil de eksamene jeg har gjøre sånn at jeg slipper å ta de på nytt? eller hvis jeg fullfører første året på vernepleien, vil eg da begynne på andre året hvis jeg begynner seinere i livet? Og hvis jeg skal bli helsefagarbeider, vet du om hva jeg kan gjøre for å bli det? hvor vanskelig er det å komme inn på videregående igjen? finnes det noe studie til det som gjør at jeg kan studere samtidig som jeg begynner som lærling? Bor i Bergen, og vil helst gå på skole i bergen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er helt riktig som du sier at retten din til vgs er oppbrukt. Det betyr at plass på vgs i et ordinært inntak er mikroskopisk.

Hvis du velger å slutte på vernepleien etter kun et halvt års studium, vil du sannsynligvis ikke få godskrevet noe som helst og du må ta hele dette året om igjen ved senere anledninger hvis du ønsker det.

Hvis du derimot avslutter deler av utdanningen etter år 1 eller år 2, vil du sannsynligvis få godskrevet dette ved gjenopptak av studier på et senere tidspunkt, såfremt studiene, i nevneverdig grad, ikke har endret oppbygning og pensum.

Din sjanse til å få et fagbrev som helsefagarbeider, vil kunne være å jobbe som ufaglært i en helsebedrift i minst 5 år på fulltid. Da vil du kunne gå opp som praksiskandidat i helsefagarbeiderfaget og på den måten kunne motta et fagbrev. Sjekk fagopplæringen i det fylket du bor (Hordaland) om hvordan praksiskandidatordningen gjennomføres i ditt fylke.

Lykke til! 

 

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning