Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta påbygg etter jeg har blitt helsefagarbeider?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går VG2 helsefagarbeider, og har begynt å tenke på hva jeg vil jobbe med senere. Hittil har ideen min vært at jeg enten skal gå påbygg å søke meg inn på vernepleier utdanninga eller om jeg skal gå ut i lærling å få fagbrev, og se om jeg kan jobbe i miljøarbeidertjenesten. Jeg tenker også på om det er en mulighet at jeg først kan gå lærling i to år og få fagbrev, og deretter gå påbygg, slik at jeg kan få generell studiekompetanse, forså å søke meg inn på vernepleierutdanning. Det høres for meg veldig mye ut. Og det blir vell nesten som å ha to utdannelser? Men er dette mulig? og kreve det svært mye skolearbeid? Jeg er veldig usikker på om jeg klarer å ha en så lang utdannelse. Men om det går, vil det da være en mulighet for å jobbe som miljøarbeider ved siden av vernepleier utdannelsen? Det smarteste ville kanskje vært å fokusert på en jobb/utdanning. Men på en annen side føler jeg at jeg på denne måten vil få et sterkere/større jobbgrunnlag.. Håper på et svar og noen ideer

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er spennende og kanskje litt vanskelig med så mange muligheter. Jeg kan starte med å at begge tingene du nevner er mulig:

- Man KAN ta påbygg etter VG2
- Man har også RETT til å ta påbygg etter yrkesopplæringa. (Det finnes dog noen småregler rundt dette, så ta gjerne kontakt med rådgiveren på skolen din hvis du ønsker dette)

Det er derimot IKKE lurt å ta påbygg først, og prøve å ta fagbrev etterpå. Du mister ungdomsretten etter at du har fullført påbygg, og da kan det bli ganske vanskelig å komme seg inn på et videregående opplæringsprogram igjen etterpå.

Noen synes at et påbyggingsår kan være ganske tungt. Det er hovedsaklig teoretiske fag som norsk, matematikk, historie, naturfag og lignende, og altså lite praktisk arbeid. Noen trives med slikt, andre foretrekker å komme seg raskt ut i jobb.

Om du burde bli helsefagarbeider eller vernepleier er et vanskelig spørsmål. Begge yrkene er det et økende behov for i arbeidsmarkedet. Lønna blir litt høyere som vernepleier, og du får litt andre arbeidsoppgaver og mer ansvar i jobben. Samtidig bør du tenke på om du liker å gå skole og er motivert til å ta tre år til etter videregående.

Les mer om yrkene helsefagarbeider og vernepleier på Utdanning.no. Se hvilke arbeidsoppgaver de har, les yrkesintervjuene i høyre marg, og tenk på hva du tror du kommer til å like best.

Som et eksempel på hvordan vernepleierstudiet kan se ut, kan du lese denne siden for utdanninga på Diakonhjemmet. Her er steder du kan studere det i Norge.

Det er godt mulig du kan ta noen skift som miljøarbeider hvis du er utdannet i begge delene. Du vil nok bli mer attraktiv på arbeidsmarkedet med begge utdannelsene. Samtidig er du trolig sikra en jobb veldig mange steder i Norge uansett om du tar et av studiene eller begge.

Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning