Hopp til hovedinnholdet

Vil studere jus på elite-skole i USA. Hvordan går jeg frem?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 15 år gammel gutt og jeg vil gjerne bli advokat i USA. Jeg har tenkt til gå på studiespesialisering på vgs. Etter dette har jeg lyst til å studere Juss i USA, og gå på en «elite» skole, som harvard eller columbia university. Er det mulig for meg å ta et J.D program på en skole i USA, eller må jeg ta et LLM program? Isåfall, så leser jeg på en nettside at man må ha en bachelorgrad for å kunne søke om et J.D program. Er det mulig å få dette på vgs? Tar man LSAT-prøven på vgs eller må jeg studere ekstra mellom vgs og universitet for å kunne ta et J.D program? Også - hva er forskjellen mellom J.D og LLM?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt 15!

Så spennende at du vil studere i USA.

Se for eksempel Harvards nettsider for en forklaring på forskjellen mellom J.D. og LLM.

Dersom du skal studere jus i USA, må du tenke på hva du ønsker å bruke utdanningen til. Se denne siden for generell info om jus-studier i utlandet.

Fransk jus gir først og fremst muligheter i Frankrike, tysk jus i Tyskland osv. Vil man bli advokat i Norge bør man altså studere norsk jus, i Norge.

For å jobbe som jurist trenger du ingen formell godkjenning. Advokat derimot er et lovregulert yrke, noe som betyr at du må ha en formell godkjenning/bevilling før du kan utøve dette yrket Norge. Det er Tilsynsrådet for advokatvirksomhet som vurderer om du kan bli gitt advokatbevilling i Norge.

NOKUT informerer om hvordan du kan oppnå advokatbevilling i Norge med utdanning fra utlandet. Les mer på denne siden. Har du utdanningen din fra EU/EØS finnes flere muligheter. Har du utdanningen din fra utenfor EU/EØS vil du ikke kunne praktisere etter norsk lov.

Opptakskrav til Harvard finner du her. Til høyere utdanning i USA gjøres det en helhetsvurdering av deg som søker. Det er med andre ord ikke bare karakterer som betyr noe. "As a general guideline, most admitted applicants demonstrate potential for success in law school through an exceptional undergraduate academic record, LSAT scores in the top percentiles and substantial accomplishments in work or extracurricular activities; however, no one of these aspects of an applicant’s file is dispositive in the admissions decision."

Se også denne siden som omhandler hvilken nytte ikke-amerikanere kan ha av et JD- program.

I USA er jus-studier på masternivå. Fra Harvards nettsider: "In the US, law is a postgraduate course, so eligibility requires a bachelor's degree (or equivalent) by August of the year of intended enrollment at HLS. You must also take the Law School Admission Test (LSAT). The J.D. degree at HLS requires three years of full-time study, and new students begin their studies at the beginning of September each year." Du må altså ha en bachelorgrad for å kunne begynne på et JD- program. En bachelorgrad kan du ta når du er ferdig med VGS. I Norge tilsvarer bachelorstudier 3 års fulltidsstudier, i USA er bachelorgraden 4-årig.

Det er også verdt å huske på at jus-studier på skolene du nevner er svært kostbart. Se denne siden for mer info om kostnadene ved Harvard.  Info om hvor mye du kan få i lån/stipend fra Lånekassen finner du her.

Det kan nok oppleves som vanskelig å skulle fullføre det du beskriver i spørsmålet ditt. Husk på at det finnes mange ulike muligheter for å studere i utlandet. Du kan lese mer på www.ansa.no

 

Lykke til!

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning