Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta påbygg etter læretid?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå vg1 helse og oppvekstfag. Jeg ønsker å gå vg2 helsefag. Jeg vil ta lærling tid på to år etter det for å få et fagbrev også vil jeg tilbake på vg3 for å ta påbygg. Første spørsmålet mitt er om dette i det heletatt er mulig og det andre spørmålet mitt er om jeg har mistet retten til vg3 da? Blir det vanskeligere for meg å komme inn på vg3 etter lærlingetid?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du er igang med utdanning og ønsker å ta fagbrev i et viktig yrke! Svaret på spørsmålet ditt er JA du kan ta påbygg etter at du har tatt fagbrev. Alle med ungdomsrett som tar fagbrev i 2014 eller senere, vil ha rett til å ta påbygg etter fullført og bestått yrkesfaglig utdanning. Du søker ikke 3.påbygg - det er for de som velger påbygg direkte etter Vg2 - men du søker et såkalt 4. påbygningsår som er for elever som har fullført yrkeskompetanse. Du får da undervisning i fagene matematikk, naturfag, historie og norsk over ett år slik at du oppnår studiekompetansenivå i fagene - og sammen med fagbrevet ditt har du da generell studiekompetanse.

Det er kjempeflott at du tenker denne utdanningsveien - da får du en dobbelkompetanse, både yrkeskompetanse og generell studiekompetanse!

Lykke til!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning