Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg gå studiespesialisering?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg grubler veldig på hva jeg skal gjøre etter videregående. Jeg vet i hvertfall at jeg skal ta studieforberdenede utdanningsprogram. Det jeg ikke er sikker på er hvilke av "linjene" jeg skal gå på. Jeg har både lyst til å gå på musikklinja, og idrettslinja, men da må jeg pendle ganske langt hver dag... Så derfor tenker jeg at jeg kanskje bare skal gå på studiespesialisering fordi det ligger nært der jeg bor, selv om jeg er veldig interessert i både idrett og musikk. Jeg lurer på hva som er fordelene og ulempene med å velge et utdanningsprogram som i tillegg har musikk eller idrett?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet!

Som du kanskje vet, får du generell studiekompetanse av å gå både Studiespesialisering, Musikk, dans og drama, Idrettsfag og Medier og kommunikasjon. Det gjør at du kan søke på høyere utdanning etter videregående, altså høyskole eller universitet.

Hvis du ønsker å studere noe språk- eller realfagsorientert etter videregående, kan det være en fordel å velge studiespesialisering. På studiespesialisering tillbys nemlig fag som ofte kan være et opptakskrav på enkelte studier på universiteter eller høyskoler. Til de fleste studier er det likevel nok med generell studiekompetanse.

Samordna Opptak kan du søke opp studier ved offentlige høyskoler og universiteter i Norge. Under fanen "Kravkode" kan du se hva som kreves for å søke. Hvis du allerede nå vet hva du vil studere, kan du jo se om opptakskravene påvirker videregåendeplanene dine.

Ellers kan nok være motiverende og gøy å ta generell studiekompetanse med både idrett eller musikk som en del av skolehverdagen. Selv om du velger musikk eller idrett nå, har du heller ikke låst deg til å fortsette med det når du skal søke skoler senere.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning