Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta vgs på nett?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har nylig droppet ut av videregående på grunn av at jeg sliter veldig med sosial angst og depresjon. Jeg takler virkelig ikke skolen, så jeg har ingen planer om å begynne der igjen. Det jeg lurer på er om at det er mulig å få generell studiekompetanse på nettet? Og om det er mulig å også ta dyrepleier utdanning på nettet? Jeg vil så gjerne bli dyrepleier, men jeg kan ikke gå skole.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flott at du har et mål om å ta en utdanning, selv om du har dine ting å slite med! Det er fullt mulig, men det å isolere seg hjemme blir sjelden sett på som en god løsning ved angst og depresjoner, med mindre det er for en periode og som et ledd i en langsiktig plan. Når du har fullført utdanningen din vil du også gjerne kunne bruke den, så det er viktig at du får riktig hjelp og god tilrettelegging underveis. Målet må være at du får utdanningen din, men også at du på sikt blir friskere.

I første omgang anbefaler vi at benytter deg av tilbudet om veiledning fra Oppfølgingstjenesten i ditt hjemfylke, som kan hjelpe deg med å finne muligheter der du bor. Noen fylker har f.eks, spesielle skoletilbud for elever med sosial angst. De kan også hjelpe deg med å finne aktuelle nettilbud. Det viktigste er likevel at du kan få hjelp til å lage en langsiktig plan som du føler du kan klare å gjennomføre.

Det å jobbe selvstendig med nettstudier eller som privatist i et par fag kan gå fint for en strukturert og motivert ungdom, men det er veldig krevende å gjøre det med alle fag. Vi anbefaler derfor aldri noen som har rett på gratis opplæring i videregående skole å ta hele skoleår som privatist.
Hvis du ikke skal gå i skole må du nemlig opp til eksamen i alle fag fra alle tre årene, i noen fag til flere eksamener (f.eks. i språk, som er både en skriftlig og en muntlig eksamen). Det er svært omfattende, veldig krevende - og ensomt.

Kanskje må du gå noen alternative veier og kanskje må du regne med å bruke lenger tid, men det er mulig for deg å komme videre. Benytt deg av den retten du har til hjelp til utdanning nå mens du har den, ved å ta kontakt med Oppfølgingstjensten.

Du kan lese mer om å være dyrepleier på utdanning.no.

Lykke til! 

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning