Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange år må jeg gå på videregående for å bli sykepleier?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei . Jeg ha lyst å bli sykepleier , men jeg er utland og ikke så perfekt å snakke ,skrive norsk. Hvor mange år må gå på videregående for å bli sykepleier ? 4år? Men hvis jeg er ikke flink nok. Og bli ferdig bare vg3 ..få jeg jobbe som helsefagarbeid?/tusen takk for hjelpen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

For å bli sykepleier må du ta en treårig utdanning på høgskole/universitet etter at du er ferdig med videregående skole.
Søknad til sykepleierstudier krever at du har generell studiekompetanse fra videregående skole. Her er det flere veier fram til målet:

  1. Du kan gå ett av de tre studieforberedende utdanningsprogrammene: Idrettsfag, Studieforberedene eller Musikk, dans og drama.
  2. Du kan gå et yrkesfaglig utdanningsprogram de to første årene, og velge Vg3 påbygg til studiekompetanse det tredje året.
  3. Du kan fullføre et yrkesfagslig løp og deretter ta påbygg til generell studiekompetanse. Velger du f.eks. å ta fagbrev som helsefagarbeider og deretter søke påbygg til studiekompetanse, har du et svært godt utgangspunkt for sykepleierstudiene.

Hva du velger er både avhengig av interesse og hvor godt du behersker norsk. Hvis du har muligheten til å ta et år medkun norsk først, vil dette lønne seg for deg på sikt.
Alternativ 1 er det mest teoretiske og krever gode norskkunnskaper. Velger du alternativ 3, vil du etter 5 år ha en dobbelkompetanse - både yrkeskompetanse og studiekompetanse - da kan du velge om du vil jobbe som helsefagarbeider eller om du vil studere i tre år for å bli sykepleier.

Lykke til med utdanningen din!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning