Hopp til hovedinnholdet

Hvilket språk bør jeg velge?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal velge hvilket språk jeg skal ta på vidaregåande, og det står mellom tysk, fransk og spansk. Jeg lurer på hvilket av disse jeg kommer til å få mest bruk for senere, med tanke på utdanningen min, som jeg nå håper på blir Veterinær utdanning. Jeg lurer også på hvilke fag jeg må ha, realfag vet jeg, men jeg er usikker på om jeg må ha fysikk...? Jeg har også hørt at dersom jeg ikke har tatt fremmedspråk på ungdomsskolen, så må jeg kutte et av programfagene for å få 3 år fremmedspråk, og ta det faget jeg kuttet som privatist, stemmer det? Hva om dette kan gå utover utdanningen min? Jeg vet at vist jeg søker meg inn på Veterinærhøgskolen rett etter VGs er snittet på 5.4/5.3, men at vist jeg venter med f.eks. Et år etter jeg er ferdig på VGs, så stiger snittet til 7...? Hjelp meg!? Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner! Du kan lese mer om å være og bli veterinær utdanning.no, som er en fin nettside å bruke til research.

Opptakskravet til veterinærstudiet er generell studiekompetanse med realfagene R1 (eller S1+S2) og KJE1+KJE2. Det kan du bare få på utdanningsprogrammet Studiespesialisering. Det er mulig å få selv om du må ha språk alle tre årene på vgs, men det kan avhenge av hvilke programfag skolen tilbyr.

Hvis du har hatt språk på ungdomsskolen må du ha språk på vg1 og vg2 på vgs. Du kan enten fortsette på nivå II med samme språk, eller du kan velge et nytt språk på nivå I.
Hvis du ikke har hatt språk på ungdomsskolen må du ha språk på nivå I på vg1 og vg2, og fortsette til nivå II på vg3. Det kan være begrenset hva skolen tilbyr av språk i denne varianten.
Vi har ingen formening om hvilket språk som er å foretrekke som veterinær, men det er ingen formelle språkkrav.

Hvis du fullfører vgs på normert tid (3 år) får du et førstegangsvitnemål. Du kan konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål frem til det året du fyller 21 år. Du kan lese mer om det i artikkelen nedenfor.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning