Hopp til hovedinnholdet

Hvilke karakterer fra videregående skole teller når jeg søker opptak til studier?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 20 år. Jeg skal søke høyere utdanning om noen få dager og vilgjerne inn på sykepleie studiet. Det jeg lurer på er, hvilke karakterer er det som gjelder for om jeg kommer inn på skolen eller ikke? Er det fra vg2 eller det siste året som jeg går nå? Problemet her er at jeg hadde veldig lite motivasjon for skolen i vg2 og dermed hadde relativt dårlige karakterer, men besto. Dette året her har jeg skjerpet meg mye og karakterene ligger på topp. Dersom man går ut i fra karakterene fra vg2 tviler jeg på at jeg i det hele tatt kommer inn. Så hvordan er egentlig dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle endelige karakterer som er ført opp på vitnemålet ditt fra videregående skole teller. Hvis de "dårlige" karakterene du snakker om er terminkarakterer som ikke er de endelige standpunktskarakterene i fagene det gjelder, teller de ikke. Hvis det er de endelige standpunktskarakterene dine, teller de. Alle endelige standpunktskarakterer og eksamenskarakterer teller. Den videregående skolen din kan hjelpe deg med å få oversikt over situasjonen din hvis du er usikker på hvilke av karakterene dine til nå som er endelige standpunktskarakterer.

Hva som er kravet for å komme inn er det ingen som vet før de får svar på søknaden sin ca. 20. juli. Poenggrensene avhenger av hvor mange søkere det er til hvert studieprogram, hvor mange studieplasser som tilbys ved hvert studieprogram, og resultatene til søkerne som konkurrerer om de samme studieplassene. Du kan se tidligere års poenggrenser her.

Få oversikt over poengberegning.

Lykke til med søknaden din!

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning