Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et friår på folkehøgskole etter vg2?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 97 modell og går første året på vg1 helse og oppvekstfag og skal begynne på helsearbeiderfag på vg2. Jeg gikk media før helse men trives ikke og hadde valgt feil. Jeg vet at jeg hvertfall skal gå to år på helse, men jeg er usikker på om jeg vil jobbe med en gang etter jeg er ferdig med vidergående. Jeg tenker på å ta et friår etterpå som feks folkehøgskole, men kan jeg gjøre dette? eller må jeg søke læreplass etter vg2? eller må jeg ta påbygg for å komme inn på folkehøgskole? og kommer jeg til å få læreplass hvis jeg har gått et år på folkehøgskole? Håper dere har svar på spørsmåle mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Generelt kan vi si at du ikke trenger generell studiekompetanse for å søke på folkehøgskole. Du er fremdeles kvalifisert for å bli lærling etter ett år på folkehøgskole, så sant vg1 og vg2 er fullført og bestått.

Vi kan ikke si sikkert at du fremdeles vil ha ungdomsrett hvis du tar et pauseår, og uten ungdomsrett blir det vanskeligere å skaffe læreplass. Vi anbefaler derfor at du ber om en samtale med rådgiver på skolen din om dette, for å diskutere fordeler og ulemper med å utsette læretida.

Du finner mer informasjon i artiklene nedenfor.
Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning