Hopp til hovedinnholdet

Hvilke studier jeg kan ta via y-veien med fagbrev i kontor og administrasjonsfaget?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går nå salg, service og sikkerhet 2. året service og samferdsel. Neste år tenke jeg å gå gå ut som lærling i kontor og administrasjonsfaget. Etter å ha tatt fagbrev ønsker jeg å ta høyere utdanning gjennom y-veien. Så lurte jeg på hvilke studier jeg kan ta uten studiekompetanse og fagbrev i kontor og administrasjonsfaget?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ser på hvilke muligheter du har!

Du har rett i at det er mulig å søke opptak på enkelte universitets- og høgskolestudier uten generell studiekompetanse eller forkurs gjennom det som kalles Y-veien. Det gjelder i første rekke forskjellige ingeniørfag, og noen tilbud innen maritime fag. Pr. i dag finnes det i tillegg ett tilbud innen servicefag; Bachelor i serviceledelse og markedsføring på Høgskolen i Hedmark.

Med fagbrev i kontor- og administrasjonsfaget vil du også være kvalifisert for å søke enkelte studier på fagskole.

Det er også fullt mulig å ta et fagbrev først og påbygging etterpå, en endring i Opplæringsloven gir deg rett til det, hvis du gjør det i den rekkefølgen. Da innebærer påbygging de fire fagene norsk, historie, matematikk og naturfag, og du får du både yrkeskompetanse som kontor- og administrasjonsmedarbeider og generell studiekompetanse.

Håper det var oppklarende. Lykke til med videre research!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning