Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å få fagbrev innen elektro?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 18år gutt (er jeg blitt mann?) som går vg2 sudiespesialisering med realfag. Kjenner at alt dette blir veldig tørt, og kjedelig. Planen nå er å fullføre vg3 for å få denne studiekompetansen, for også gå over på noe helt annet. Har lyst til å bli eletriker eller noe lignende, men i og med at jeg ikke har gått elektro, så sliter jeg litt.. Hva kan jeg gjøre for å få fagbrev innen elektro? Hva kan jeg så gjøre med den evt. utdanninga videre? Og hvor lang tid tar det å få dette fagbrevet? For å ha nevnt det, har jeg kommet inn i militæret på sesjon del2 og er keen på en utdanning i forsvaret.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har valgt et løp som gir generell studiekompetanse og bruker opp din ungdomsrett på det. 
Det er dessverre ikke så enkelt å ta et fagbrev når du har brukt opp ungdomsretten din, fordi slike utdanninger tilbys kun i videregående skole.

For å være kvalifisert for å bli lærling for å bli f.eks. elektriker må du ha programfagene fra vg1 og vg2. (Etter at du har tatt generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.)
Du kan søke vg1 Elektro etter vg3, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett er tatt inn. Sjekk gjerne om du finner private skoler som tilbyr de programfagene du trenger. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag.

Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling, vanlig læretid er 2,5 år for å bli elektriker. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg en ekstra utfordring. På den annen side er det noen som foretrekker voksne lærlinger.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe deg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis  fra fagfeltet (litt mer for elektrikerfaget)og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Du har fremdeles ett år igjen av ungdomsretten din og kan gjøre et omvalg nå, hvis det er mulig å få endret søknaden din. Reglene for endring varierer noe fra fylke til fylke. Hvis du gjør et omvalg og begynner på vg1 Elektro til høsten vil du få utvidet ungdomsretten din med ett år til, så du vil ha rett til inntak på vg2, men du vil ha brukt opp ungdomsretten før du skal ut i lære. På vg1 og vg2 vil du få fritak for de fellesfagene du allerede har fullført.
Det er fullt mulig å ta studiekompetanse i tillegg, etter at du har tatt fagbrev, og med det du har fra før vil du da kun mangle norsk og historie.

Det er mange utdanningsmuligheter i Forsvaret med generell studiekompetanse, men for å bli lærling i Forsvaret må du være ferdig med den yrkesfaglige skoledelen først. Du kan lese mer om utdanning i Forsvaret på hjemmesiden deres ved å følge linken over.

Be gjerne om en samtale med rådgiver på skolen din for å dikutere mulighetene dine, og ta gjerne med foreldrene dine på det, selv om du har blitt myndig.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Sesjon - første møte med Forsvaret

Sesjon (colourbox.com)

Sesjonen er ditt første møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning