Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagbrev etter vgs?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 20 år. Jeg har gått på studiespesialisering men mangler kun norsk for å ha studiekompetanse. Jeg ha angret på hvorfor jeg ikke tok bygg og anlegg og ble tømrer eller snekker. hva kan jeg gjøre for bli det? jeg holder på med norsk nå som privatist. Fyller 21 i år bare for å nevne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har bestemt deg for å fullføre det siste faget for å få studiekompetanse, selv om du ikke har umiddelbare planer om å studere. Før eller siden vil du ha nytte av det, for de tre årene er dessverre lite verdt før alt er fullført.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har valgt et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det, selv om ikke alt er bestått. 
Det er dessverre ikke så enkelt å ta et fagbrev når du har brukt opp ungdomsretten din, fordi slike utdanninger tilbys kun i videregående skole. Siden du har brukt opp ungdomsretten din vil du heller ikke få voksenrett.

For å være kvalifisert for å bli lærling for å bli tømrer må du ha programfagene fra vg1 og vg2. (Når du har generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.) Du kan gjerne søke vg1 Bygg- og anleggsfag, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett er tatt inn. Sjekk gjerne om du finner private skoler som tilbyr de programfagene du trenger. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag.

Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling, vanlig læretid er 2 år for å bli tømrer. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg en ekstra utfordring. På den annen side er det noen som foretrekker voksne lærlinger.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe deg relevant jobb.
Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis  fra fagfeltet  og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Med fagbrev er det også mulig å videreutdanne seg på fagskole.

Sjekk gjerne om det finnes et karrieresenter i det fylket du bor, hvor du kan få gratis veiledning om de mulighetene som finnes.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning