Hopp til hovedinnholdet

Er det bortkastet å ta en bachelorgrad i administrasjon og ledelse?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vurderer å studere Offentlig administrasjon og ledelse (bachelor) ved UIO etter VGS, og deretter bygge videre med en master i Organisasjon, ledelse og arbeid. Tror dere det vil det være vanskelig å få en relevant jobb i etterkant, eller er dette noe som er ettertraktet på jobbmarkedet? Er redd for å kaste bort fem år på en utdanning jeg ikke får bruk for...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så flott at du har tenkt såpass grundig gjennom hva du ønsker å studere. Ofte med høyere utdanning, så får du ikke en spesifisert yrkestittel når du er ferdig med studiet. Dette gjelder også for utdanningene du har nevnt ovenfor. Likevel betyr ikke at dette at er færre jobbmuligheter, men heller at finnes et bredt spekter av muligheter. Du finnes mennesker med bakgrunn fra disse utdanningene både i offentlig sektor, organisasjoner, handel, finans og næring, så mulighetene er mange.

Det finnes mange relevante jobber innenfor administrasjon, ledelse og lignende - og som student finner du ofte veien mens du går den. Ofte vil interesse og motivasjon være viktigst i forhold til hvilke jobber som blir aktuelle for deg. Som student finnes det mange muligheter til å danne seg nettverk gjennom frivililg arbeid og lignende, og kan være lurt å sjekke ut i studietiden.

Du spør om dette er ettertraktet kompetanse på arbeidsmarkedet, og dette er vanskelig å svare på. Det er vanskelig å spå hvordan konkurransen er om noen år, men det er likevel mulighet for å se noen tendenser. På utdanning.no har det blitt laget en liste over utdanninger som antakeligvis blir ettertraktede i fremtiden, og der ser det ut til at det kan bli noe konkurranse på arbeidsmarkedet innenfor økonomi og administrasjon i fremtiden. Les grafen for ditt økonomi og administrasjon bachelorgrad her og mastergrad her.

Som du ser sier grafene at det vil være noen flere med utdanning enn det finnes jobber jobber. Men dette er ikke noe fasitsvar, og det er mange faktorer som spiller inn på hvem som får jobb. Jobb godt, vær initiativrik og engasjer deg i ting du er intressert- dette kan være positivt i studietiden og bringe deg dit du vil uavhengig av konkurransen på arbeidsmarkedet.

Et siste tips er at du tar kontakt med en karriererådgiver på studiestedet du ønsker å gå, de kan gi deg god informasjon over mulighetene du vil har i fremtiden. I tillegg finner du ofte informasjon om jobbmuligheter på høyskolen eller universitet nettsider.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning