Hopp til hovedinnholdet

Dersom jeg tar opp fag, kommer de på førstegangsvitnemålet? Hva med ny eksamen ved skolen jeg gikk på?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har muntlig eksamen i kjemi imorgen, og er ganske sikker på at det blir en strykkarakter på meg. Jeg går siste året på videregående og har ellers ganske bra karakterer. Hvis jeg stryker er da planen å ta eksamen igjen til høsten, rådgiver har da sagt at jeg fortsatt får førstegangsvitnemål. Det jeg lurer på, er om jeg da kan ta opp andre fag jeg vil forbedre, siden jeg da egentlig fortsatt ikke har fullført videregående, og likevel få førstegangsvitnemål?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Først, håper det gikk greit på eksamen, så du får vitnemål til sommeren.

Dersom du strøk på eksamen har du rett på å få tilbud om å ta ny eksamen på skolen ved første mulighet. Du tar da eksamen som elev og både standpunktkarakter og den nye eksamenskarakteren kommer på vitnemålet. Hvis du ikke møter eller stryker på nytt må du ta faget som privatist, da kommer kun eksamenskarakteren på vitnemålet.

Når du er trukket ut til eksamen i et fag, må denne være bestått for at faget skal defineres som fullført. Du vil dessverre ikke få førstegangsvitnemål hvis du stryker på en eksamen på vg3, selv om du har en bestått standpunktkarakter i faget. Et av kriteriene for å få førstegangsvitnemål er at man fullfører og består alle fag på normert tid, som vanligvis er tre år. Hvis du stryker på en eksamen har du ikke fullført og vil ikke få vitnemål. En eventuell søknad til Samordna opptak vil bli stoppet. Når du har tatt opp eksamen og bestått vil du få et ordinært vitnemål.

Hensikten med kvote for førstegangsvitnemål er at de som kommer direkte fra vgs og har fullført alt skal slippe å konkurrere med dem som etter vgs har samlet ekstrapoeng og forbedret fag.
Dersom du ønsker å ta opp et fag som privatist så vil du ikke kunne søke med disse i kvote for førstegangsvitnemål. Når du har forbedret karakterene dine som privatist søker du i ordinær kvote. Les mer om både det å være privatist og forskjellen på kvote for ordinært vitemål og kvote for førstegangsvitemål.

Det er de generelle reglene vi beskriver. Det kan være spesielle omstendigheter som ikke kommer frem i spørsmålet, så snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette. Det er skolen din som definerer om du har fått utvidet ungdomsretten, eller av andre grunner bestemmer at din situasjon er så spesiell at du skal få førstegangsvitnemål selv om du må ta en eksamen på nytt.
 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning