Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli sykepleier ved å gå helse og oppvekstfag?  

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å jobbe på en barneavdeling på et sykehus for blant annet kreftsyke barn. Hva må jeg da velge etter å ha blitt ferdig med grunnskolen? Jeg vet at jeg må ha generell studiekompetanse for å komme inn i sykepleien. Hvilke utdanningsprogram kan jeg velge for å få generell studiekompetanse? Kan jeg velge helse og oppvekst? Og hva er den videre retningen av utdanningen som sykepleier etter vidergående?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du ønsker bli sykepleier og jobbe med barn! Det stemmer at du trenger generell studiekompetanse for å søke på sykepleierstudiet.

Du kan gå alle disse utdanningprogrammene for å få generell studiekompetanse og deretter søke sykepleierutdanning:

  • Studiespesialisering (med eller uten formgiving)
  • Idrettsfag
  • Musikk, dans og drama
  • Medier og kommunikasjon (studieforberedende Vg3)
  • Naturbruk (studieforberedende Vg3)
  • Vg1 og Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram (eksempelvis helse- og oppvekstfag) + Påbygging til generell studiekompetanse i Vg3

Som du ser i det siste punktet så kan du helt fint gå helse og oppvekst og bli sykepleier så lenge du går påbygging til generell studiekompetanse i Vg3.

Dersom du går helse og oppvekstfag så vil du ha flere praktiske fag i Vg1 og Vg2 enn i for eksempel studieforberedende. Når du da skal gå påbygg i vg3 er det viktig å være forberedt på at det blir med teori og typiske lesefag som for eksempel matte og norsk.

Etter at du har gått sykepleierstudiet i tre år, så kan du spesialisere deg som for eksempel barnesykepleier. Før du søker om å videreutdanne deg må du ha jobbet som sykepleier i to år. Videreutdanningen og spesialiseringen tar ett år. Søk opp "sykepleier" på utdanning.no for mer info :)

Husk at rådgiveren på skolen din kan bidra dersom du er usikker på noe underveis eller du vil sortere tanker om hva du vil velge. Les gjerne artikkelen jeg har lagt ved også!

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning