Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan en student fra utlandet søke om opptak til studier i Norge?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Kjæresten min bor i Tunisia, men han er amerikansk statsborger. Han vil gjerne fortsette studiene sine i Norge. Han studerer psykologi for øyeblikket, og han er på det siste året. Hvordan må han gå fram hvis han vil forsette studiene sine her i Norge? Må han lære seg norsk? Han kan bare noen få ord på norsk, men han er veldig god i engelsk. Og mister han noen år eller kan han bare fortsette der han slapp? Må han søke om oppholdstillatelse eller lignende først? Har prøvd å lese om dette på nettet, men finner ingen ordentlige svar.. Håper på svar ganske kjapt i og med at dette haster litt. :) Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis kjæresten din ikke snakker noe norsk, er det nok mest aktuelt med studier som undervises på engelsk. Han kan bruke studyinnorway.no for å finne informasjon om studietilbud, opptakskrav og frister. Det kan for eksempel hende han er i ferd med å avslutte en bachelorgrad, og ønsker å søke opptak til et engelskspråklig masterprogram i Norge. Alle slike søknader går direkte til det norske lærestedet. Kontaktinformasjon til alle aktuelle norske universiteter og høyskoler finner dere også på studyinnorway.no.

Han kan også høre med lærestedet sitt i Tunisia om det finnes noen utvekslingsavtaler med norske læresteder som han kan benytte seg av.

Hvis han ønsker å studere i Norge ved et studieprogram som undervises på norsk og har krav til generell studiekompetanse, finner han informasjon på Samordna opptaks nettsider for utdanning fra utlandet. Det som avgjør hvilke opptakskrav som gjelder for ham, er hvor han fullførte videregående utdanning. Hvis han har amerikansk High School Diploma, skal han følge informasjonen som står på nettsidene våre for USA.

Hvis kjæresten din har fullført videregående utdanning i det tunisiske utdanningssystemet, skal han følge den generelle informasjonen på nettsidene våre for søkere med utdanning fra utlandet. Hvis denne nettsiden ikke gir svar på spørsmålene hans, kan han ta direkte kontakt med Samordna opptak for å få veiledning.

For informasjon om oppholdstillatelse må dere ta direkte kontakt med UDI. Bruk UDIs nettsider for å finne svar på det dere lurer på.

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning