Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg gå for å jobbe innen programmering?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på Service og Samferdsel nå (vg1) og jeg har lyst til å jobbe med noe innenfor programmering. Kanskje web disign. Hva må jeg gå videre på? Går eg på feil linje? Hadde vært hyggelig hvis jeg hadde fått noen ideer om hva eg må gå videre på får å jobbe med noe innenfor programmering.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så spennende at du er interessert i programmering!

Du har i utgangspunktet ikke valgt feil linje. På videregående er det ingen retninger som går direkte på programmering. 

Det nærmeste er eventuelt IKT-service som du kan velge andre år på service og samferdsel, selv om det går mer på drift og vedlikehold av datasystemer.

medier og kommunikasjon lærer man også en del om digital design, layout og lignende. Les mer på linkene.

Hvis du uansett vil jobbe med programmering eller web design, kan det være en fordel med utdanning fra universitet eller høyskole, selv om det ikke er påkrevd. For å begynne på et universitet eller en høyskole trenger du generell studiekompetanse. Det kan du få ved å ta påbygging til generell studiekompetanse, enten etter årene i skole på service og samferdsel eller etter læretiden din. Ellers får du også generell studiekompetanse av andre linjer, som for eksempel studiespesialisering eller medier og kommunikasjon. Da går du tre år på skole, og trenger ikke ta påbygg.

På Utdanning.no kan du finne en del spennende utdanninger innen informasjons- og datateknologi. Du kan også søke på Utdanning.no etter stikkord som "programmering", "webdesign" og lignende. Da får du opp relevante utdannelser og yrker.

Ellers kan også være mulig å gå datateknikk på fagskole. Det krever ikke generell studiekompetanse, men du må ha fullført videregående.

Les også om yrket webdesigner på Utdanning.no for å finne ut mer. 

Det er altså ingen fast måte å gå frem for å jobbe med programmering eller webdesign. Å ta utdanning kan være bra for da lærer du mye av flinke folk, og du får papirer som beviser at du kan det. Men hvis man er selvlært og flink, er det også fint mulig å få seg jobb. Du står altså ganske fritt til hvordan du skal jobbe mot dette.

Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om hvordan du best kan nå dette, hvis det er det du vil. Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning