Hopp til hovedinnholdet

Kan man jobbe som advokat og politi i utlandet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig usikker på hvilken vei jeg bør gå når det gjelder utdanning. Har så langt tenkt på yrkene psykolog, politi og advokat. Jeg har også en tanke om at jeg senere i livet vil jobbe i utlandet, derfor lurer jeg på hvordan det er med yrkene politi og advokat. Systemet i andre land er jo annerledes i forhold til Norge, så hadde jeg da vært nødt til å ta hele utdanning om igjen dersom jeg hadde valgt å utdanne meg som politi eller advokat i Norge, men senere flyttet til USA eller England? Sånn generelt, hvordan er jobbmulighetene innenfor de tre yrkene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Både en politi- og en jusutdanning i Norge baserer seg mye på norske lover og det norske systemet. Derfor kan det være litt vanskelig å reise med en norsk utdanning til andre land.

Man må for eksempel være norsk statsborger for å utdanne seg til å bli politi i Norge. I andre land er det også som regel slik at man må være statsborger i landet for å kunne søke politiutdanningen der. Om du ikke er statsborger i landet du vil jobbe, kan det altså bli vanskelig å utdanne seg eller kvalifisere til jobber i politiet der. Tenker du på noen spesielle land, kan du kontakte landets ambassade, så kan de kanskje fortelle deg om hvilke eventuelle muligheter du har der.

Dersom du velger å studere jus i Norge, kan det være mulig å jobbe i andre land enn Norge. Underveis i studiet, er det muligheter for å ta deler av studiet i utlandet. I tillegg er det også flere muligheter til å rette studiene dine inn mot internasjonal rett, slik at du også kan bruke faget ditt i utlandet. Generelt sett kan det være lettere å operere som jurist enn som advokat, som er en formell tittel.

Likevel kan det hende at du er nødt til å ta noen klasser eller kurs for å bli bedre kjent med rettssystemet i landet du er interessert i.

For informasjon om kravene til å praktisere som jurist, advokat eller politi i et spesifikt land, bør du kontakte landets ambassade.

Ta eventuelt også kontakt med Advokatforeningen og Politiet eller Politiets fellesforbund, og hør om de kan si noe om mulighetene for å jobbe i utlandet, hva du bør tenke på under studiet etc.

Hvis du vil vite mer om å studere jus i utlandet, bør du sjekke ut denne siden til ANSA - en forening for norske som vil studere eller studerer i utlandet.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning