Hopp til hovedinnholdet

Kan gå videregående på ett år eller to år, uten å betale så altfor mye?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Har lett etter informasjon om dette, men finner ingenting. Jeg skal egentlig gå på vg1 nå, men av private grunner kan jeg ikke. Jeg ønsker å fullføre videregående, men er litt utålmodig. Jeg lurer på om jeg kan gå videregående på ett år eller to år, uten å betale så altfor mye? I så fall lurer jeg på om jeg må ta eksamen i alle fag, og siden jeg gjerne vil ha spesiell studiekompetanse, hvilke fag? Vær så snill, svar så fort som mulig, har litt dårlig tid.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flott at du ønsker å ta utdanning, men vi må nok skuffe deg med at det ikke finnes noen snarveier til studiekompetanse, selv om det finnes alternative veier til dette målet. Hvis du skal ta generell studiekompetanse som privatist må du opp til eksamen i alle fag fra alle tre årene, i noen fag til flere eksamener. (F.eks. i norsk må du opp til eksamen i hovedmål, i sidemål og i muntlig, i språk til skriftlig og muntlig, osv). Det er altså veldig krevende og helt umulig å gjøre på ett år. 

Det har de siste årene kommet et tilbud 3-årig vgs komprimert på 2 år i enkelte fylker. Det er selvsagt et ekstra krevende tilbud fordi man må ha flere fag på kortere tid.  

Siden du har ungdomsrett og ikke er i skole, har du rett på veiledning hos Oppfølgingstjenesten. Vi anbefaler at du snakker med Oppfølgingstjenesten i hjemfylket ditt, for å få hjelp til å finne ut hvilke muligheter du har.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning