Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte til lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 17 år nermed meg 18 år og jeg går nå på første halvår i lære som helsefagarbeider. Men det jeg lurte på va om det går ann at man bytte fra lærling som helsefagarbeider til barn og ungdomsarbeider? Siden jeg følte at jeg ikke likte eller føler meg motivert å jobbe som helsefagarbeider på sykehjem.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så trist at du ikke trives som lærling i helsearbeiderfaget! Hvis du tenker på å bytte til barne- og ungdomsarbeiderfaget, må du finne et nytt lærested og inngå ny lærekontrakt. Læretiden din kan da bli lenger, siden du ikke har fullført Vg2 barne- og ungdomsarbeiderfag. Før du går opp til fagprøve må du ha dekket programfagene på Vg2 barne- og ungdomsarbeider - som oftest ved å ta fagene som privatist samtidig som du er lærling.

Du bør tenke deg nøye om før du gjør et omvalg. Husk at som ferdig utdannet helsefagarbeider kan du også søke jobber hvor du arbeider med barn- og ungdom, f.eks. i omsorgsbolig eller institusjoner. Du kan også etterhvert ta videreutdanning på fagskole, f.eks. innen barnepleie.

Vi råder deg til å snakke med lærlingansvarlig/fagopplæring i ditt fylke og få hjelp til å overveie alle muligheter og konsekvenser av et eventuelt bytte, før du tar et valg. Lykke til videre - uansett hva du bestemmer deg for!

 

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning