Hopp til hovedinnholdet

 Hva er forskjellen på skytebas og sprengningsleder?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Er 16 år og går nå på VG2 Brønnteknikk i Stavanger. Jeg som alle andre vet at oljebransjen er i hardt vær for tiden, men jeg valgte likevel å ta sjansen. MEN hvis jeg nå ikke skulle få læreplass, så har jeg kikket litt på andre utdanninger og synes Anleggsteknikk høres spennende ut. Har lyst til å bli lærling innen for fjell- og bergverks faget og synes at skytebas/sprengingsleder høres spennende ut. Jeg lurer derfor på hva som er forskjellen på skytebas og sprengningsleder? Ser man kan gå teknisk fagskole innenfor bergteknikk, hva får man ut av det? Lurer også på hvilke muligheter man har for en ingeniør utdannelse med et fagbrev som fjell- og bergverksarbeider? Mvh Viktor.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så flott at du vurderer andre utdanningsmuligheter dersom du ikke får lærlingsplass som brønnteknikker. Nå er ikke jeg en ekspert på dette området, derfor anbefaler jeg deg å ta direkte kontakt med blant annet fagskolene og forbundet som jeg nevner under dersom du føler at jeg ikke besvarer henvendelsen din. Du kan også forsøke å snakke med fagansvarlig for anleggsteknikk på skolen du ønsker å gå på.

Husk å snakke med rådgiveren og spør hvordan du kan gå frem for å søke lærlingsplass i brønnteknikk i tillegg til å eventuelt sikre deg en plass i Vg2 Anleggsteknik

Skytebas og sprengningsleder

Etter at du har tatt fagbrev som fjell- og bergverksarbeider er du nødt til å melde deg opp til en egen sprenge-eksamen via Maskinentrpreprenørenes landsforbund. Etter denne eksamenen vil du da være kvalifisert bergsprenger.  I følge forbundet er det faktisk et behov for folk med denne type utdanning i tiden som kommer.

Slik jeg forstår det så har sprengningslederen et overodnet ansvar for å planlegge og vurdere sprengningsarbeidet til en virksomhet. Dette leste jeg på Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) sine nettsider, les mer her.

Der står det blant annet at for å bli bergsprengingsleder er du nødt til å
- kunne dokumenterer to års praksis som bergsprenger
- ELLER ha bestått relevant ingeniørutdanning, og kan dokumentere ett års relevant praksis i planlegging av bergsprengingsarbeid.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med kontakt med Maskinentreprenørenes Forbund på tlf. 22 40 29 00 dersom du ønsker informasjon om utdanninger og sertifiseringer innenfor sprengningsarbeid.

Ingeniørutdannelse
På mange yrkesfag er det muligheter for å gå det som heter Y-veien for å bli ingeniør. Jeg fant ingen klare svar på hvorvidt et fagbrev fra TIP kvalifiserte til å søke y-veien. I Universitet i Agder er søkele kvalifisert med fag- eller svennebrev i betongfaget, murerfaget, rørleggerfaget, stillasbyggerfaget, tømrerfaget eller veg- og anleggsfaget. Andre fagbrev kan komme i betraktning etter søknad.

Det er med andre ord mulig å søke dersom du opplever utdanningen din relevant for studiet. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med ulike studieplasser som har den ingeniørgraden du vurderer for å finne ut om du kan søke. Les mer i artikkelen under dette svaret :)

 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning