Hopp til hovedinnholdet

Kommandosoldat i Forsvaret.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Mitt mål er å bli en kommandosoldat. Jeg lurer på om jeg da skal utdanne meg til luftforsvaret, sjøforsvaret eller hæren. I tillegg vil jeg lære litt om kommandosoldater, f.eks hva er det de gjør, må man ha gode karakterer for å bli det osv. Jeg er bare 13 år og jeg vet at jeg har lenge igjen, men jeg vil vite litt om dem! Hilsen nysgjerrig gutt 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
I Forsvaret er det Hæren og Sjøforsvaret som utdanner såkalte operatører, spesialsoldater eller spesialjegere. De mest kjente er kanskje marinejegere i Marinejegerkommandoen og spesialjegere i Forsvarets spesialkommando. En veldig nyttig inngangsport til sistnevnte er at du kan ta førstegangstjenesten som fallskjermjeger. Det kan du lese mer om på forsvaret.no/fallskjermjeger . Etter førstegangstjenesten kan du søke opptak som spesialjeger. Hvilke karakterer du har fra skolen er ikke relevant, men du må ha passe god fysikk og ellers være kvalifisert, noe du får svar på gjennom sesjon.

Hva disse soldatene gjør kan variere, og du kan lese mer om det på forsvaret.no/marinejeger og forsvaret.no/spesialjeger . Men veldig forenklet kan du si at de utdannes til å operere bak fiendens linjer i selvstendige små lag med allsidig operativ kapasitet. Innsetting av styrkene kan være til vanns eller fra luften, eller med ulike kjøretøy. Disse styrkene bidrar ofte i operasjoner Norge deltar i utenlands.
 
Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning