Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta Elenergi VG2 som privatist?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har sett litt rundt på utdanninger i forsvaret og har sett for meg Elektrikerfaget(Sivil). Dette krever da at jeg har bestått Elenergi VG2. I dette øyeblikk går jeg på studiespesialisering VG2 og kan ikke lenger bytte. Er det mulig å gå Elenergi VG2 som privatist? Og vil jeg få noe støtte fra Lånekassen i forhold til at jeg ikke går Elektro-linja?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


For å få støtte i fra Lånekassen, så må du ha plass som elev ved et godkjent lærested. Dersom du tar fag som privatist, så er du ikke registert som elev, og kan ikke få støtte til det i fra Lånekassen. Du kan få støtte dersom du går på privatskole.

Du kan ta Vg2 Elenergi som privatist, ved å ta eksamen i alle programfag, tverrfaglig eksamen og i tillegg dekke faget prosjekt til fordypning med arbeidspraksis fra fagfeltet (316 timer på Vg2). Men før du begynner med Vg2, bør du ta eksamener på Vg1 Elektrofag! Dette er grunnlaget for Vg2, og for å kunne gå opp til fagbrev må du ha dekket alle fag både på Vg1 og Vg2 i tillegg til obligatoriske eksamener. På Vg1 Elektrofag må også prosjekt til fordypning dekkes med 210 arbeidstimer. Dette vil innebære at du må ha ganske mange eksamener for å dekke Vg1 og Vg2, i tillegg til arbeidspraksis.

Dersom du ikke har noen erfaring fra elektrofag er det ikke et enkelt fag å ta som privatist. Opplæringen innebærer mye praktisk tilnærming også i de teoretiske fagene, noe som man ikke får ved bare å lese og melde seg til eksamen.

Siden du går studiespesialisering kan det være lurt å vurdere alternativer innen fagområdet i høyere utdanning, f.eks. ingeniør.

Vennlig hilsen

 

Lånekassen  og Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning