Hopp til hovedinnholdet

Hva er kravet for å komme inn på medisin og hvordan kan jeg få flest mulig konkurransepoeng?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har funnet ut at jeg har lyst til å gjennomføre medisinstudiet etter videregående, men det er en ting jeg lurer på. Rådgiver på skolen sier at jeg må ha spesiell studiekompentanse, men UiO og andre kilder sier annet. De sier at man må ha generell studiekompetanse med matte R1, S1+S2, Fysikk 1 og kjemi 1+2. At man da ikke har biologi. Hva er riktig? Et annet spørsmål er: Hvordan kan jeg få flest mulig ektrapoeng etter videregående og hvilke fag må jeg ta da? Hvor mange ekstrapoeng kan jeg få til sammen? Tusen takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Studiestedene du har snakket med har helt rett. Kravet for å komme inn på medisin har kravkoden MEROD, dette betyr generell studiekompetanse og matte R1 (eller S1 og S2), Fysikk 1 og kjemi 1+2. Du trenger altså ikke biologi for å komme inn på medisin. Dette kan du se i oversikten på samordna opptak.

Utdanning.no har et verktøy som heter karakterkalkulatoren hvor du kan regne ut konkurransepoengene dine i ordinær kvote. Her kan du regne hvor mange poeng du kan oppnå.

Samordna opptak kan du lese hvordan skolepoeng og konkurransepoeng beregnes. Du kan få inntil 4 realfag- og språkpoeng for fag du tar på videregående. Her er en liste over hvilke fag i vgs som gir realfagspoeng, og her over hvilke fag som gir språkpoeng.

I tillegg kan du få tilleggspoeng og alderspoeng. På medisin kan du ikke få kjønnspoeng.

Du kan få inntil 2 poeng for enten folkehøgskole, militærtjeneste, siviltjeneste eller høyere utdanning. Du kan bare få tilleggspoeng for én av delene, så du kan ikke få mer enn 2 tilleggspoeng.

Fra og med det året du fyller 20 år får du 2 alderspoeng for hvert år, men du kan ikke få mer enn 8 alderspoeng.

Dette skulle bety at du totalt kan få 4 + 2 + 8 ekstrapoeng, altså 14 poeng hvis du venter til du er 28 med å begynne på studiet.

Håper dette var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning