Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om jeg stryker før jul? Eller til sommeren?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er 16 år og går VG1. Jeg holder på å stryker i matte, naturfag og gym om har noen spørsmål angående dette. 1, Om jeg stryker disse fagene den første halvdelen av VG1, men står alle fagene den andre halvdelen av VG1, blir jeg da akseptert til VG2? 2, Om jeg stryker 1 fag den andre halvdelen, i tillegg til å stryke 2-3 fag den første halvdelen, må jeg da ta opp det faget jeg strøk i den andre halvdelen som privatist? Eller må jeg gå hele VG1 igjen? 3, Når du tar et fag som privatist, betyr dette at du tar det faget du strøk i som en ekstra ting i VG2 eller må du på en måte gå VG1 igjen men bare med det ene faget?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Stryker du i fag kun 1. termin (til jul), men får karakter i faget 2. termin (til sommer) på Vg1 - har du bestått faget så fremt du har fått karakteren 2 eller bedre. Men ta en prat med læreren i faget ditt eller rådgiver fdersom du er stresset Del bekymringen din og prøv å tenke ut en måte du kan forsøke å unngå stryk.

Dersom du får stryk i 2. termin (til våren), så er du i utgangspunktet ikke rett på å gå Vg2 - men ofte så kan skolene være fleksible på dette. Det er opp til skolen å vurdere om du kan få begynne i Vg2 selv om du ikke har bestått karakter i alle fag fra Vg1. I mange tilfeller går dette fint, hvis det kun er snakk om ett enkelt fag og faget i tillegg ikke er avgangsfag før i Vg2. Men som sagt, dette er uansett noe skolen din må avgjøre om det skulle bli aktuelt.

Dersom du stryker i et avsluttende fag er du nødt til å ta opp faget for å få  godkjent vitnemål. Du kan gå opp til ny eksamen. Dette er en rettighet alle elever har om de ikke får bestått karakter på ordinær eksamen. Dette er gratis, men du er selv ansvarlig for å lære deg pensum. Ønsker du å følge en time burde du snakke med rådgiver.

Dersom du imidlertid ikke melder deg opp/møter til ny eksamen neste gang skolen tilbyr denne, må du ta faget på egen hånd. Dette gjøres i så fall som privatist, underveis i VGS eller etter VG3, Som privatist har du selv ansvar å lære deg kompetansemålene og følge læreplanen, les mer om å være privatist i artikkelen under svaret. Du tar altså enkeltfag som privatist, og kan melde deg opp til en ellere flere eksamener.

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning