Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg slutte på skolen nå og begynne på nytt neste år?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jenta på 19 år gammel, jeg studerer reiseliv på vg2. Jeg hadde masse problemer i dette år med livet mitt så jeg har mye fræver, så det skal bli vanskelig til meg å få en lærlingplass. Er det mulig å slutte å gå på skole nå, og begynne på nytt i neste år?? Også jeg vil flytte til en annet fylke..kan jeg få skoleplass der?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og beklager masse for sent svar.

Jeg vil først av alt anbefale deg at du prater med rådgiveren din om situasjonen din. 

Det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt da jeg ikke vet om du har hatt friår før eller hvor mye du har brukt av ungdomsretten din. Ungdomsretten gir deg på yrkesfag rett til å gå 4 år skole på 6 år før du fyller 24 år. 

Dersom du har brukt to år på å gå vg1 og vg2 nå, så har du fremdeles mulighet til å ta inntil to friår. Dersom du fullfører vg2 nå så kan det være vanskelig å få rett til å begynne på nytt igjen. Du bør prate med rådgiveren din for å finne ut av om du har mulighet til å få begynne på vg2 på nytt. I utgangspunktet så mister du retten til å gå året når du delvis gjennomfører det.

Ønsker du da å forbedre året blir det eventuelt som privatist. MEN dersom det er spesielle grunner som har gjort at du ikke klarer å fullføre så kan du snakke med legen din og forsøke å få en legeerklæring som kanskje kan gi deg rett til å søke igjen. 

Du har rett til skoleplass i det fylket der du er folkeregistrert. Hvis du vil ha skoleplass på videregående i et annet fylke enn der du bor nå, må du melde flytting innen de frister som gjelder. Endelig frist for å melde flytting til folkeregisteret er 1. mars om du skal flytte på egen hånd, uten foreldrene dine. En del fylker har imidlertid enda tidligere frist. Ta derfor kontakt med både Inntakskontoret i fylket du flytter fra og Inntakskontoret i fylket du vil flytte til. Fortell om planene dine. Sjekk hvilke frister som gjelder. Reglene varierer som sagt litt fra fylke til fylke

Du kan sjekke om Inntakskontoret i fylket ditt er villig til å "kjøpe" en skoleplass til deg i fylket du vil flytte til. Hvis det utdanningsprogrammet du går tilbys ved skoler i ditt nåværende fylke, er imidlertid dette vanskelig å få til. Fylkene er sjelden villige til å kjøpe skoleplasser hos andre fylker hvis de selv også tilbyr linjen ved én eller flere skoler.

Flyttefristen går ut lenge før dette skoleåret er ferdig. Undersøk derfor om du kjenner noen i det fylket du skal flytte til. Spør om du kan få melde flytting til deres adresse i mellomtiden. Dette slik at du overholder fristen for flytting.

NB! Folkeregisteret krever at man faktisk er bosatt på den adressen man oppgir til dem. Man kan altså få avslag på flyttemeldingen til en adresse man ikke er bosatt på. I så fall må man eventuelt prøve å klage på avgjørelsen, men det er ikke sikkert denne taes til følge. Man kan også spørre Inntakskontoret om de er villige til å gjøre noen unntak fra flytteregelen. Imidlertid er dette helt opp til inntakskontoret å vurdere, og ikke noe man har krav på

Du sier at du er nervøs for å ikke få læreplass på grunn av problemer som har gått utover skolen. Hvis du blir spurt om lave karakterer eller mye fravær på et jobbintervju, kan det i noen tilfeller være lurt å være ærlig. Om du har vært veldig skolelei, er det noe mange arbeidsgivere har forståelse for. Da kan det være lurt å understreke at man er veldig klar for å jobbe. Det er velkjent at mange gjør det veldig bra i arbeidslivet, selv om de ikke gjorde det så bra på skolen hele tiden.

Om du har vært syk, kan det også være en helt legitim grunn for fravær eller lave karakterer. Du trenger selvfølgelig ikke utdype på et intervju om hvilken sykdom eller om det er din psykiske eller fysiske helse.

Med andre ord kan det godt hende du kan få lærlingplass, selv om du har hatt noen problemer på skolen.

Igjen vil jeg likevel anbefale deg på det sterkeste at du kontakter rådgiver på skolen. Da kan du få gode svar på hvilke muligheter du har.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning