Hopp til hovedinnholdet

Hvordan finner jeg ut poengsummen min ved opptak til høyere utdanning?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har søkt litt rundt, men finner fortsatt ikke et godt svar på det jeg lurer på så jeg prøver her! Jeg vet at man kan snakke med folk på skolen, men det er ofte veldig vanskelig å få god hjelp på universitet (desverre), så da prøver jeg her først! Jeg lurer på dette med studiepoeng, alderspoeng og karakter-snitt. Jeg har ikke høyt nok snitt fra VGS til å komme inn på det som jeg ønsker å studere, og har dette året derfor tatt et årsstudium hvor jeg får 60 studiepoeng. Jeg blir 20 år i år, og har lest at man får 2 alderspoeng fra og med det året man fyller 20, i maks 4 år fremover. Men hvor mye går snittet opp med 60 studiepoeng fra årsstidumet? Og når kan jeg legge på disse alderspoengene? Altså viss jeg har 4,3 i snitt fra VGS. Hvor mye vil snittet som jeg søker med til høsten være da? Vil jeg ha fått alderspoengene da eller må det faktisk gå 365 dager før jeg får det? Kanskje dumme spørsmål, men jeg er virkelig helt på bærtur og trenger sårt svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du finner en oversikt over hvordan du regner ut poengsummen din ved opptak til høyere utdanning på Samordna opptaks nettsider:

www.samordnaopptak.no/info/opptak/poengberegning/index.html

Trykk på de blå lenkene for en utførlig forklaring på hvert punkt.

Kort fortalt regnes poengsummen din ut slik:

Karaktergjennomsnitt fra videregående skole ganger du med 10 for å få karakterpoengsummen din. (Eksempel: 4,3 i snitt gir 43,0 karakterpoeng.)

Deretter legger du til eventuelle språkpoeng og realfagspoeng. Da får du skolepoengsummen din. 

Deretter legger du til eventuelle alderspoeng. Fyller du 20 i år, får du 2 alderspoeng.

Deretter legger du til eventuelle tilleggspoeng for enten ett års høyere utdanning eller ett år på folkehøgskole eller førstegangstjeneste. 60 studiepoeng høyere utdanning gir deg 2 tilleggspoeng.

Da har du konkurransepoengsummen din.

Hvis du har et førstegangsvitnemål fra videregående skole, kommer du til å konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål når du søker opptak, i tillegg til ordinær kvote. Du konkurrerer altså i to kvoter. I kvote for førstegangsvitnemål konkurrerer du bare med skolepoengsummen din (karaktergjennomsnitt x 10 + ev. språk- og realfagspoeng). I ordinær kvote konkurrerer du med konkurransepoengsummen din. 

Alderspoeng og tilleggspoeng for høyere utdanning teller altså ikke med i kvote for førstegangsvitnemål.

Vennlig hilsen Samordna opptak i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning