Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag har man på påbygg til generell studiekompetanse etter yrkesfag?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er ferdig i lære i september og pga dårlige tider i olje bransjen ser det dårlig ut med videre jobb. Har derfor tenkt å ta påbygg til generell studiekompetanse og har noen spørsmål angående dette. Hvilke fag er obligatoriske når du har tatt fagbrev for å få studiekompetanse? Har spart en del penger og vurderer å ta fagene som privatist, er det noen negative sider med å være privatist kontra vanlig skole?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du tar påbygg til generell studiekompetanse etter å ha fullført og bestått fagbrev er det følgende fag du skal ha:

  • norsk
  • matematikk
  • naturfag
  • historie

Dette er de samme påbyggsfagene som man har på Vg3 påbygg, men når du har fagbrev så har du ikke programfag og kroppsøving i tillegg. Opplæringen er derfor 23 timer pr uke.

Skal du ta fagene som privatist må du melde deg opp på privatistweb.no og betale avgift pr eksamen. I norsk må du ha tre eksamener: muntlig, skriflig, sidemål for at faget skal være dekket. Det betyr at du må påregne økte kostnader og flere eksamener ved å ta påbygg som privatist. I tillegg er det jo ingen undervisning, så fremt du ikke kjøper opplæring privat. Du har rett til påbygg etter at du har bestått fagbrev, så det kan jo være lurt å vurdere å ta det i offentlig skole - og heller bruke pengene på andre ting.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning