Hopp til hovedinnholdet

Blir jeg adjunkt med opprykk?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Går andre semester på øk. & adm. bachelor, men føler dette ikke nødvendigvis er noe for meg. Blir for analytisk og "grått". Vurderer derfor å bytte over til lærerstudiet, 5-10. med hovedfokus på matematikk. Lurer på om disse kombinert (60 sp.; "Bedriftsøkonom") sammen med 4-årig profesjonsstudium som lærer 5-10. klasse vil gi tittelen adjunkt med opprykk? Og kan dette gi mulighet til jobb på VGS? Har hørt at det blir behov for lærere fremover, da mange nåværende lærere går ut i pensjon - samt tilførselen av nye elever øker. Tror du/dere det blir forholdsvis greit å få seg fast jobb etter endt studie med min kombinasjon? Er bare usikker på om det å gå fra øk. & adm., og en rimelig sikker vei til jobb, til å studere til å bli lærer er noe å satse på. Tar gjerne imot innspill og tips/artikler relevant til min situasjon. Fremtidsplanen uavhengig av valg kommer uansett til å være innen eiendom og utleie. Noe jeg allerede har "nok" kunnskap om, mangler kun kapital.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Du kan gjerne gå over til en grunnskolelærerutdanning, da søker du gjennom Samordna opptak og konkurrerer med karakterene fra vgs. Det er mulig at du etter inntak kan kan få godkjent deler av de studiene du har fullført, som en del av lærerutdanningen.Hvis ikke har du disse studiepoengene i tillegg til lærerutdanningen.

En adjunkt har 4 år høyere utdanning, inkludert pedagogikk. En adjunkt med opprykk har ett år i tillegg. En lektor har master eller hovedfag, inkludert pedagogikk.

Du blir kvalifisert for å undervise på vgs hvis du i utdanningen får den nødvendige fordypningen i undervisningsfag. Du finner kravene for undervisningskompetanse og for ansettelse i forskrift til Opplæringsloven §14.

Bruk den øverste linken til å sette deg inn i lærerstudiet på studiesteder som er aktuelle for deg. Ta også kontakt med studiestedet direkte hvis du har spørsmål om fagsammensetningen og om hva slags undervisningskompetanse du får.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning