Hopp til hovedinnholdet

Hvordan foregår privatisteksamen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Vg1 har vært en veldig tung periode for meg, hvor jeg har gått gjennom en del ting som sterkt har påvirket fraværet mitt og innsatsen min på skolen. Dermed har jeg heller ikke oppnådd de karakterene jeg ønsket i avgangsfagene. Planen min er derfor å ta disse fagene opp i år (vg2) som privatist. Men jeg er litt engstelig for hvordan dette fungerer... Noen sier at man trekker emnet sitt 30 minutter før man går inn til eksamen, men har også hørt at man får vite det dagen før. Jeg har prestasjonsangst, og vet ikke om jeg ville klart å forberede meg mentalt på 30 minutter. Jeg tror jeg rett og slett hadde blitt for stresset til å klare noe som helst. Er det slik eksamen som privatist fungerer (at man får emnet 30 minutter før)? Eller har jeg misforstått? Isåfall, finnes det andre alternativer? På forhånd, tusentakk. Siden deres er virkelig til hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvordan privatisteksamen foregår og hvilke hjelpemidler som er tillatt, varierer ut i fra fag og fylke. 


Noen skriftlige fag har en forberedelsesdel før privatisteksamen. Da får man tilgang til denne på www.udir.no kl. 09.00 dagen før eksamen. Dersom eksamen er på mandag blir forberedelsedelen lagt ut fredag. Gjennomføringen av privatisteksamen og hvor lang tid du får, varierer fra fag til fag.

På muntlig eksamen er det først forberedelsetid på 20-30 minutter og deretter eksaminering som varer inntil 30 minutter.

På en muntlig-praktisk eksamen får du først en forberedelsetid på 20-30 minutter, opp til 45 minutter i enkelte fag, og deretter eksaminering inntil 30 minutter. I tillegg får du en praktisk del, som for eksempel er å utføre et forsøk i et realfag.

Jeg vil anbefale deg å snakke med rådgiver på skolen din for å høre hvilken eksamensform og hvordan eksamen er i de fagene du ønsker å ta opp igjen. 

Jeg har lagt med noen andre artikler fra ung.no, som du kan kikke på. Både litt mer informasjon om privatisteksamen, og hvordan man kan takle nerver og stress før en muntlig eksamen. 

Jeg ønsker deg lykke til, og håper at du klarer å gjennomføre med glans. Jeg heier på deg. :)

 

Hilsen elev- og lærlingombudet i Vest-Agder

- i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning