Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer når jeg stryker?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er i et vanskelig situasjon med skoen og føler meg deprimert, siden jeg går nå på vg3 påbygg. og jeg har fått 1 altså stryk karakter i to fag i norsk og norsk muntlig. Jeg har to 1 på som standpunktkarakter i både norsk hovedmål og muntlig, mitt spørsmål er. Hva kan jeg gjøre, for å forbedre det? Jeg kom opp i examen i norsk hovedmål. Kan jeg da hvis jeg består examen i norsk hovedmål, bestå liksom hele norskfaget? Kan jeg liksom bestå i norsk hovedmål hvis jeg står på eksamen, selv om jeg har 1 på standpunktkarakter? Eller kan jeg klage på den standpunktkarakteren? Eller må jeg ta hele faget som privatist ?eller bare ta et privatist examen? Hva kan jeg liksom gjøre videre? jeg vil ihvertfall få en 2. Hva slags muligheter har jeg? Kan jeg ikke bare ta et privatist eksamen i begge, både i muntlig og skriftlig? og hva skjer hvis jeg stryker også på eksamen, må jeg liksom ta hele faget opp eller bare ta en privatist eksamen? Hvor mye ville det koste og ta fagene som privatist?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Norsk er et stort og viktig fag på vg3, med tre standpunktkarakterer, muntlig, skriftlig og sidemål. (Det er mulig å være fritatt for vurdering i sidemål). I tillegg er norsk skriftlig eksamen obligatorisk for alle, og man kan trekkes ut i sidemål og i muntlig.

Hvis du får karakteren 1 i standpunktkarakter i norsk skriftlig, men består eksamen, regnes norsk skriftlig som fullført og bestått. Hvis du stryker på eksamen også, skal skolen gi deg mulighet til å gå opp til eksamen i faget som elev ved første anledning, vanligvis på høsten. Hvis du ikke melder deg opp, ikke møter eller stryker på nytt må du ta opp faget på egen hånd som privatist

Hvis du får karakteren 1 i standpunktkarakter i norsk muntlig, men blir trukket ut til eksamen og består den, regnes norsk muntlig som fullført. Hvis du ikke blir trukket ut til eksamen, skal skolen gi deg mulighet til å gå opp til eksamen i faget som elev ved første anledning, vanligvis på høsten. Hvis du ikke melder deg opp, ikke møter eller stryker på nytt må du ta opp faget på egen hånd som privatist

Hvis du klarer å bestå en av dem, men ikke den andre, så trenger du bare å ta opp den delen du ikke har bestått. Du vil ikke få vitnemål med generell studiekompetanse før alt er bestått.

Hvis du får karakteren IV (ikke vurdert) som standpunktkarakter får du ikke flere muligheter fra skolen til å ta faget som elev, og må uansett ta faget som privatist.

Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette, så du får klarhet i hva som blir aktuelt for deg. Du finner mer informasjon om i artiklene nedenfor.

Lykke til med eksamen!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Slik klager du på karakteren

Tall 1-3 tegnet i sanden (colourbox.com)

Misfornøyd med en karakter? Husk at du kan klage på både standpunktkarakterer og eksamenskarakterer. Hvilke frister gjelder og hvordan skal du gå fram?

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning