Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på bachelor og master?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vurderer å utdanne meg innen datateknologi. Jeg skal gå vg2 generell studiekompetanse med realfag til neste år. Hvor jeg finner at det er to forskjellige utdanninger som jeg kan søke mellom. Den ene er bachelor og den andre er master. Hva er det som er forskjellen mellom dem to? Eneste jeg har fått med meg er at master krever høyere snitt og det tar 5 år mens bachelor er 3 år. Må jeg ta bachelor før jeg har tatt master? Er det sånn at jeg søker om å ta mastergrad med bachelor karakterene mine eller vidergående karakterene mine? Isåfall, er det sjans for at jeg kan ta mastergrad selv om vidergående snittet ikke oppnår kravet men bachelor snittet gjør det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så spennende at du tenker på å studere datateknologi!

Det tar tre år å ta en bachelorgrad og fem år å ta en mastergrad.

I de aller fleste tilfellene tar man først en bachelor (3 år). Deretter søker man seg inn på en master (2 år ekstra) med bachelorkarakterene. Man sier derfor at master er fem år fordi det er lagt sammen av en bachelor på tre år og en master på to år.

I enkelte tilfeller finnes det likevel "integrerte masterprogrammer" der utdanningen er et femårig løp uansett. Da deles altså ikke studiet opp i først bachelor og deretter master som er vanligst.

De fleste masterprogrammer er altså to-årig og bygger på en bachelor, mens enkelte masterprogrammer begynner man rett på og går i fem år.

Håper svaret var forståelig. Husk også at du kan snakke med rådgiver på skolen hvis du trenger informasjon om utdanning og jobb.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning