Hopp til hovedinnholdet

Hva slags karakterer må man ha for å bli veterinær, lege og sykepleier?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 (snart 14) og jeg lurer på om hva slags karakterer man må ha for å bli: Vetrinær, lege og sykepleier. Jeg har veldig lyst til å hjelpe andre og jeg elsker dyr. Men jeg får ikke så veldig gode karakterer, jeg pleier og få 3 eller 4 men på tentamener får jeg 3. Jeg jobber veldig hardt men jeg får ikke noe bedre karakter, og jeg hører at man må ha VELDIG gode karakterer får å bli det jeg har lyst til. Jeg pleier til og med å lese til prøver når venninnene mine er på ungdomsklubben.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for spørsmålet ditt :)

For å bli veterinær må du ha veldig gode karakterer. De varierer litt mellom hvert år, men per i dag bør nok satse på å ha i alle fall 5,4 i snitt fra videregående. I tillegg trenger du også matematikk R1 (eller S1 og S2), Kjemi 1 og Kjemi 2 fra videregående.

For å bli lege må du gå medisinstudiet. Per i dag bør du nok satse på å ha rundt 5,7 i snitt fra videregående, i tillegg til fagene matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og Kjemi 2.

For å bli sykepleier trenger du generell studiekompetanse. Dette får du etter tre år på videregående, enten fra Studiespesialisering, Medier og kommunikasjon, Idrettsfag, Kunst, design og arkitektur, Musikk, dans og drama eller et yrkesfag + Påbygging til generell studiekompetanse. Les mer og generell studiekompetanse her

Karakterkravene varierer også her fra år til år og etter hvor du vil studere. Hvis du er villig til å flytte, kommer du inn på sykepleierstudiet uansett slik situasjonen er i dag. Per i dag er det vanskeligst å komme inn på Høgskolen i Bergen, der det i fjor lå på 4,5. Men som sagt, enkelte steder kommer alle søkere inn.

Veterinær og lege er altså ganske vanskelig å bli, men du har fortsatt god tid til å forbedre karakterene dine, så det er absolutt mulig selv om det krever mye arbeid.

Se også artiklene jeg har lagt under svaret. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning