Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagbrev uten å bli lærling?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jente på 21år. Jeg har utført videregående skole innen barne- og ungdomsarbeiderfag. Har nå jobbet som vikar i barnehage i 1 år og 6 mnd. Ønsker veldig å ta fagbrev, men er umulig å få seg lærlingeplass i nærheten av der jeg bor! Er det andre måter man kan utdanne seg til barne- og ungdomsarbeider på?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta fagbrev, og du er allerede på god vei!

Hvis du ikke får læreplass er alternativet å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet istedenfor å gå ut i lære.

Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet. Hvis du har fullført og bestått vg1 Helse- og oppvekstfag og vg2 Barne- og ungdomsarbeiderfag, så teller disse skoleårene som to års relevant praksis. Det betyr at du må jobbe tilsammen 3 år fulltid i barnehage for å kunne ta fagprøven. (Deltid teller også, du må legge sammen timer som tilsvarer 3 år fulltid). Du har allerede samlet en del timer, så du kan bare fortsette i den type jobb du har nå, og etterhvert kan du ta fagprøven selv om du aldri blir lærling.

Når du har samlet nok praksis må du bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før du kan gå opp til fagprøve. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen.

Hvis du skulle være så heldig å få læreplass likevel, kan den jobberfaringen du har gi avkortning i læretida, fordi den er så relevant.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning