Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan jeg jobbe med barnehagelærerutdanning?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er snart ferdig med andre året i barnehagelærerstudie. Jeg kjenner at jeg ikke ønsker å jobbe som barnehagelærer/pedagogisk leder. Det er mye press og forventninger til barnehagelærere. Jeg lurte derfor på om det er muligheter til å jobbe andre steder som barnehagelærer uten å ha jobbet i barnehage? Jeg kan heller ikke tenke meg skole/sfo. Kanskje Nav eller annet plass. Men trenger jeg erfaring og videreutdanning? Tar alt av informasjon med en stor takk! Hilsen desperat barnehagelærer student!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

og takk for ditt spørsmål!

Her skal jeg nevne noen vanlige muligheter for deg etter fullført barnehagelærerutdanning.

Etter- og videreutdanning

Det finnes mange muligheter for kompetanseheving og etterutdanning, både for videre arbeid i barnehagen og for annet arbeid. Barnehagelærere kan undervise i småskolen 1.-4.trinn hvis de har minst 60 studiepoeng rettet mot undervisning på barnetrinnet eller i spesialpedagogikk. Les mer i forskrift til opplæringslova.

Du kan også etterutdanne deg til for eksempel adjunkt eller lektor.

Barnehagelærerutdanningen tilrettelegger for studier på høyere grads nivå. Flere høgskoler og universiteter tilbyr undervisning på mastergradsnivå for de som ønsker å gå videre etter fullfør bachelorgrad som barnehagelærer. 

Noen eksempler på dette er master i barnehagepedagogikk, master i flerkulturell og internasjonal utdanning, organisasjon og ledelse eller "International master in early childhood education and care (IMEC)". En master åpner døren for forskningsstillinger eller å jobbe med barn på et annet nivå.

Uten videreutdanning

De som ikke jobber i barnehage, jobber oftest i grunnskolen. Mange også i skolefritidsordningen eller i en annen barnerelatert jobb, for eksempel med enkeltbarn som støttepedagog eller på boliger.

Det kan også være mulig å få seg vikarstillinger som skoleassistent.

I tillegg er det ofte slik at man vil være interessant for mange stillinger bare fordi man har en utdannelse. At du har fullført en bachelor kan si noe om deg, som at du er god til å ta til deg informasjon, jobbe både skriftlig og muntlig og fullføre det du starter på. Derfor kan man altså også være aktuell i mange stillinger i det kommunale, i privat næringsliv og i organisasjoner i for eksempel administrativt arbeid.

NAV kan også være aktuelt, og det er egentlig opp til arbeidsgiver om de vil ansette deg i en stilling på NAV. Det er altså mulig.

Det finnes sikkert flere muligheter også, men her er i alle fall noen innspill. Lurer du på mer, kan du for eksempel snakke med studieveilederen der du tok utdanningen din eller med karrieresenteret i fylket ditt. I Oslo har du også UngInfo. Snakk gjerne med studierådgiveren på lærestedet ditt også.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning