Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg interiørdesigner?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har bestemt meg for å bli interiørdesigner men lurer på hvilken skole jeg skal gå. Jeg har mest lyst til å gå medier og kommunikasjon, men vet ikke om det går. 2 året har jeg tenkt å gå interiør og utstillingsdesign og 3 året interiør. Det jeg lurer på er om man kan hoppe fra medier og kommunikasjon til interiør og utstillingsdesign. Jeg lurer også på om man må gå på noen høyskoler etter vgs eller om man bare kan hoppe rett inn i jobblivet etter vgs. Har dere noen andre veier å gå for å bli interiørdesigner vil jeg gjerne vite de, men som sakt vil jeg helst gå medier og kommunikasjon på 1 vgs, og jeg vil helst ikke gå design og håndverk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du vil bli interiørdesigner. Det er et spennende yrke, og det er flere veier som leder dit.

Hovedspørsmålet ditt først: Nei, man kan ikke hoppe fra Meder og kommunikasjon på Vg1 direkte til andre året Interiør og utstillingsdesign. Man har rett til å bytte utdanningsprogram/linje hvis man ikke trives - men det finnes ingen generelle ordninger som gjør at man da vil kunne starte direkte i Vg2 på det nye utdanningsprogrammet. Man må altså regne med å starte i Vg1 på nytt i det utdanningsprogrammet/linjen man bytter til.

For å kunne gå Vg2 Interiør og utstillingsdesign og Vg3 Interiør, må du altså først gå Vg1 Design og håndverk. Da utdanner du deg til det som heter interiørkonsulent. Les mer om denne utdanningen og hvilke jobbmuligheter man har etterpå på vilbli.no. Det finnes også en god del private skoler som har kortere utdanninger og kurs innen interiør, både i Norge og utlandet. Du kan lese om hva interiørkonsulenten gjør på Utdanning.no

Nå skrev du at du helst ikke ville gå Vg1 Design og håndverk. Det fins heldigvis flere veier inn til interiørdesignyrket enn å gå Design og håndverk-linja på VGS.

Et annet alternativ er å utdanne seg til interiørarkitekt. Dette er en utdanning man kan søke på etter fullført videregående skole. For å komme inn på utdanningen så kreves det at man har generell studiekompetanse fra videregående skole (se også artikkel under svaret) + at man består en opptaksprøve. Les mer om dette yrket og hvilken utdanning som kreves på utdanning.no. Denne utdanningen er vesentlig lenger, og man kan få jobber med mye mer ansvar og høyere lønn enn man kan som interiørkonsulent. Med Medier og kommunikasjon på VGS får du generell studiekompetanse, som gjør at du kan søke på alle disse utdanningene. 

Det fins også mange steder som tilbyr høyere utdanning innen interiør (både i Norge og utlandet). En del av disse krever generell studiekompetanse, noen krever ellers bare at du har gått 3 år videregående eller realkompetanse - da kan du også søke etter å ha gått Design og håndverk. Vi anbefaler at du leser mer på utdanning.no om dette, eller tar en prat med rådgiveren på skolen din, så du får en god og riktig oversikt. 

Så - oppsummert er det sånn at hvis du ikke vil gå Interiør og håndverk på VGS, er det mange veier inn i yrket hvis du utdanner deg etterpå. Hvis du velger å gå Interiør og håndverk, har du større sjanse til å kunne jobbe som f.eks interiørkonsulent direkte etter VGS. Men i flere jobber innen interiørdesign ville det vært en fordel med lenger utdannelse enn VGS, så det er også verdt å tenke på. 

Ellers er det viktig å nevne at det er mange veier inn til interiørdesign-yrket. Det er også fullt mulig å jobbe med interiør uten utdanningen (det er ikke en beskyttet tittel), f.eks ved å lære seg masse om interiør, blogge om det, begynne å designe det selv, etc. Selv om det kanskje er lettest og best å komme i kontakt med miljøet, få inspirasjon og lære seg det man skal hvis man går på en skole/linje.

Så her har du mange valg, og det er mange veier inn til å jobbe med det du er interessert i. Vi anbefaler deg å snakke med en rådgiver på skolen om dette. Den gode nyheten er at det er mange veier til å jobbe med interiør og design, og at du har mange fine år på deg til å bli inspirert og lære mer om temaet - uansett på hvilken måte det blir.

Håper du ble noe klokere, selv om det ble et langt svar. Lykke til! 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning