Hopp til hovedinnholdet

Hvilke karakterer teller etter privatisteksamen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal forbedre fag fra videregående. Når jeg tar eksamen, vil jeg da få en karakter til på vitnemålet eller vil den nye erstatte den gamle karakteren jeg har i faget eller eventuelt den gamle eksamenskarakteren? Hva skjer hvis jeg får en dårligere karakter enn det jeg hadde i faget fra før? Hvor mye poeng får man ved å øke en karakter i ett fag? Hilsen Martine

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det er ikke sånn at du får "en karakter til" på vitnemålet. Den nye privatistkarakteren erstatter den gamle, hvis du vil (det vil si at den er bedre enn den forrige).

Så hvis du får bedre karakter på privatisteksamen enn det du har på vitnemålet, strykes både den gamle standpunktkarakteren og eventuell eksamenskarakter du har i faget fra før. De forbedrede karakterene føres på vitnemålet i stedet for de gamle

Får du dårligere karakter på privatisteksamen enn du hadde i standpunkt fra før, blir den gamle standpunktkarakteren stående. Det er altså ingen sjanse for å sitte igjen med en dårligere karakter enn utgangspunktet,

Det er et regnestykke som viser hvor mange karakterpoeng man får hvis man øker karakteren i et fag. Her er en oversikt på Samordna Opptak. Her er også poengkalkulatoren deres, som man kan plotte ting inn i. Den er kjempegod og intuitiv - da kan du fylle inn alle karakterene du har, og så se hvordan ulike karakterer på privatisteksamen ville spilt inn på helhetssummen. Da kan du se hvor mye bedre karakter du hadde trengt, og om det er "verdt det".

Legger ved et par artikler om hvordan man kan regne ut karakterpoengene sine selv, og hvilke regler som gjelder når man er privatist.

Håper dette svaret hjalp. Lykke til!

 

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning