Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli tømrer/snekker uten riktig Vgs?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, hva gjør man om man ønsker å utdanne seg som tømrer/snekker, men har fullført vgs på en helt annen linje enn byggfag, og har verken erfaring med verktøy eller lignende, og heller ikke kompetanse eller utdannelse til dette???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

For å bli tømrer kreves alle fellesfagene fra videregående, men også alle programfagene fra Vg1 Bygg- og anleggsteknikk og Vg2 Byggteknikk. Hvis du har alle disse fagene, kan du finne deg læreplass og senere ta fagbrev. Hvis du derimot mangler noen av skolefagene fra Vg1 og/eller Vg2, må du ta disse som privatist før du kan gå opp til svenneprøven som tømrer. På vilbli.no ser du hvilke fag som kreves fra Vg1 og Vg2 for å bli tømrer. Der kan du sjekke hvilke fag du har og hvilke fag du mangler

Hvis dette stemmer at du har fullført Vgs er det slik at ikke lenger har rett til skoleplass i vanlig videregående (ungdomsrett). Fag du mangler må du altså regne med å ta som privatist. Når det gjelder læreplass så kan du fint skaffe deg dette på egen hånd, selv om du ikke lenger har ungdomsrett. Imidlertid kan det være greit å vite om at lærebedriftene får mindre støtte til å ta i mot lærlinger uten ungdomsrett.

Ta uansett kontakt med Opplæringskontoret i tømrerfaget i fylket ditt. Og du kan også lese om hvordan du kan utdanne deg til Tømrer på Byggmesterforbundets side Bli Tømrer.

Lykke til! Det er altså ikke en enkel vei å gå, men ikke en umulig vei.  

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning