Hopp til hovedinnholdet

Koster utdanning penger?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei eg er Toma og eg er 20 år gammel. Eg tenkte om udanning på universitet , men eg skal bli ferdig med vgs når eg skal bli 24 år. Må eg betalle for udanning ? Hvis ja, da hvor mye? Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så fint at du tenker på utdanning videre. 

Nei, det meste av offentlig utdanning i Norge er gratis. Det vil si, du betaler en liten semesteravgift (noen hundrelapper hvert halvår) for å kunne få lov til å bruke skolen, printe, få studentkort og sånne ting). 

Det finnes en god del privatskoler og privatuniversitet - da koster det ofte skolepenger. Så dette er viktig å sjekke opp før du søker skole. For eksempel koster skolen BI penger.

Ellers er det vanlig å ta opp studielån og stipend av Lånekassen. Da låner man penger som man kan bruke til husleie, mat og sånne ting. Tanken er at man skal slippe å jobbe alt for mye ved siden av studiene, og heller kunne fokusere på utdanningen sin. Disse pengene må man betale tilbake etterhvert som man er ferdig utdannet. For å få støtte av Lånekassen må man normalt være norsk statsborger. Det kan finnes unntak, som du kan lese om her

Det finnes altså mange offentlige utdanninger som ikke koster noe, eller koster veldig lite. Og så finnes det mange privatskoler som koster en del. Du kan lese om de forskjellige utdanningene på utdanning.no

Lykke til med utdanningen din :)

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Høgskole, universitet eller privatskole?

Jente på forelesning (www.colourbox.com)

Lurer du på hvilken skole som har akkurat den utdanningen du har lyst til å ta? Og hvordan undervisningen på de ulike skolene varierer? Da bør du fortsette å lese.

Les mer

Sjekkliste for deg som vil studere ved privatskole

Gutt sjekker laptopen sin i en park (colourbox.com)

Blir du kvalifisert for de jobbene du ønsker? Hvor mye koster utdanningen på privatskoler, og hva får du for pengene? Sjekk om skolen kan gi deg den utdanningen du har bruk for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning