Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gå på videregående for å bli pilot?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ønsker å bli pilot. Hva skal jeg velge på videregående? Studiespesialisering, idrettsfag eller elektro og flyfag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du tenker på å bli pilot.

Det er ingen spesiell linje man MÅ gå på for å bli pilot. Pilotutdanning kan man ta etter videregående, og det er litt forskjellige opptakskrav, som vi skal skrive om lenger ned. 

Det som en del pilotutdanninger krever, er generell studiekompetanse. Du oppnår generell studiekompetanse på videregående hvis du går en av følgende retninger på videregående:

-Studiespesialisering (med eller uten formgiving)
-Idrettsfag
-Musikk, dans og drama
-Medier og kommunikasjon (studieforberedende Vg3)
-Naturbruk (studieforberedende Vg3) Vg1 og Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram + Påbygging til generell studiekompetanse i Vg3

Flyverutdanningen ved Universitetet i Tromsø (les mer lenger ned) krever at du har bestemte fag fra videregående, og her er det matte og fysikk som kreves. Slike programfag i realfag er man kun sikret å kunne velge på utdanningsprogrammet studiespesialisering med programområde realfag.

Så i forhold til hva du bør gå på videregående, vil en linje som gir generell studiekompetanse holde flest dører åpne. Og hvis du er interessert i flyverutdanningen ved Universitetet i Tromsø, bør du ta Studiespesialisering med realfag.

Ellers er det to måter man kan utdanne seg til pilot: sivilt eller i militæret. Opptakskravene ved sivile skoler varierer fra skole til skole. Man må uansett ha god helse og fysisk form. Noen steder kreves i tillegg bestått videregående skole eller generell studiekompetanse, og/eller at man består opptaksprøver i fysikk, matematikk og logikk. Ofte gjennomføres intervjuer som en del av opptaksprøven. Det kan også gjelde alderskrav. Det er dessuten viktig å beherske engelsk godt. Her kan de se en oversikt over pilotutdanninger på utdanning.no.

Å gå på en sivil skole er dyrt, minimum 600.000 kr og man må finansiere den selv (i motsetning til Forsvaret, der utdanningen er gratis). Man kan få noe støtte fra Lånekassen, men det meste av beløpet må altså betales selv. Velger du å gå sivil utdanning, er det viktig at sjekker skolene og prisene nøye.

Du kan også utdanne deg i forsvaret. Det kan du lese mer om her. Hvis du studerer i Forsvaret, har du pliktår og må dermed jobbe for dem. Du kan da ikke velge selv hvilket flyselskap du skal jobbe for de første årene etter endt utdanning. Når plikttjenesten er fullført, kan du fritt søke de jobbene du selv vil. Tar du sivil utdanning, kan du selv velge hvem du søker jobb hos rett etter fullført utdanning.

Sjekk også ut pilotutdanningen ved Universitetet i Tromsø. Kanskje den kan være av interesse. Der kreves imidlertid fordypning i realfag fra videregående for å kunne søke, i tillegg til generell studiekompetanse  og ulike opptaksprøver. Studiet er offentlig finansiert, og derfor ikke like dyrt som ved de andre sivile skolene som tilbyr flygerutdanning.

Håper dette hjalp - lykke til :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning