Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange timer praksis trenger jeg?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ønsker å ta fagbrev som helsefagarbeider. Hvor mange timer trenger i faget for å kunne gå opp til fagprøven som privatist???, har 3 års videregående utdanning (allmenn).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Så flott at du ønsker å ta fagbrev! Du har to veier å velge mellom:

Den ordinære utdanningen for å bli helsefagarbeider er fireårig, to år på skole og to år som lærling. For å være kvalifisert for å bli lærling trenger du programfagene fra vg1 Helse- og oppvekstfag og fra vg2 Helsearbeiderfag. 
Det kan også være mulig å begynne direkte i lære uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem, dvs. totalt ca. 3,5 år som lærling. (Siden du har generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.) Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på dette grunnlaget. Sjekk ut mulighetene for det i ditt hjemfylke.

Et annet alternativ er å ta fagbrev som privatist, dvs. etter praksiskandidatordningen. Det gjør du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis (til sammen 5 år fulltid) fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi mer informasjon om denne ordningen.

Håper det var oppklarende. Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning.
Lykke til!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning