Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å bli etterforsker i politiet.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg tenker å bli etterforsker. Veien til etterforskeryrke er gjennom politihøgskolen. Jeg har sett og undersøkt litt på ulike utdanningssider, men finner ikke et ordentlig kilde som gir meg den informasjonen jeg ønsker. Jeg undersøkt blant annet utdanning.no. Spørsmålet mitt er: Etter å ha fullført treårig skolegang på politihøgskolen, hvor lang tid tar det før jeg blir etterforsker? Er det snakk om å studere to år til etter politiutdanningen eller mer enn det? Jeg ønsker et konkret svar, ikke henvis til nettsider, er dere snille, for de skjønner jeg ingenting av. Mvh et forvirret sjel.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål!

Du skriver ikke noe om hva slags etterforsker du ønsker å bli. For innenfor politiets arbeid, finnes det flere ulike jobber som etterforsker.

For å bli kriminaltekniker eller jobbe som etterforsker i Kripos i Norge, må man først og fremst ha fullført grunnutdanningen for å bli politi, samt ha erfaring fra ordensavdelingen i Politiet.Ta direkte kontakt med kripos selv, for høre om hvor mange års erfaring dem tenker du trenger før du kan søke deg inn som etterforsker i kripos.

Husk også at i Kripos ansettes det i tillegg en del personer med såkalt sivil utdanning (altså ikke politiutdanning). Eksempelvis har de behov for kjemikere. I framtiden vil det trolig også ansettes flere personer her med utdanning innen for eksempel genteknologi. Det kan også ansettes personer som er utdannet bioingeniør eller lege. 

Med en bachelor i politiutdanning kan du starte i politiet å jobbe som etterforsker med "vanlig" politiarbeid. Utdanningen gjør deg til en såkalt generalist. En generalist er en tjenestemann/-kvinne som har grunnleggende kunnskaper og ferdigheter i politiets forebyggende, kriminalitetsbekjempende og trygghetsskapende arbeid. Som nyutdannet kan du jobbe i operativ tjeneste, med etterforskning og forebyggende arbeid.

I tillegg til å være generalist, kan du spesialisere deg gjennom etter- og videreutdanning. Innenfor etterforskning kan du blant annet spesialisere deg på områder som grov vold og drap, etterretning, økonomisk kriminalitet og vurdering av spor. I politiet finnes det flere ulike arbeidssteder.

(kilde: politihøgskolen)

En bachelorgrad tar 3 år, en etter og videreutdanning tar ofte 1-2 år. Hvis du lurer mer på hvor mange år man må jobbe før man kan jobbe som en spesiell type etterforsker, vil jeg anbefale deg til å kontakte politihøgskolen, Kripos eller PST.

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning