Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg stryker i et fag i VGS?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg har begynt på tysk 2 vg1. hva skjer hvis jeg stryker enten i år eller neste år??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

På videregående har du rett til ny eksamen om du har fått karakteren 1 (stryk) på ordinær eksamen. Skolen plikter å la deg gå opp til ny eksamen neste gang denne tilbys ved skolen. Som oftest vil dette være høsten etter at du hadde eksamen, eller eventuelt våren året etter.

Hvis du ikke tar eksamen ved skolen neste gang de avholder denne, må du ta faget som privatist. Det finnes ingen øvre grense for hvor mange ganger du kan ta privatisteksamen i et fag.

For å ha rett til inntak på vg2 må alle fag fra vg1 være fullført og bestått.
Det er mulig å få inntak selv om man har en stryk, hvis skolen vurderer at man har faglig kapasitet til å klare det neste året. Du stiller imidlertid svakere når du skal konkurrere om plass og kan miste fortrinnsretten til å få fortsette på egen skole. Det vil variere fra fylke til fylke hvordan dette i praksis gjennomføres. Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen din om dette, så du får avklart mulige konsekvenser.

Forhåpentligvis bekymrer du deg helt uten grunn, og får en bestått karakter på eksamen. Lykke til! Og husk at det kan være lurt å ta opp disse tingene med faglæreren din. Fortell at du vil stå på ekstra framover, men at du trenger hjelp på veiledning til hvordan du bør jobbe best mulig fremover.

:)

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning