Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte skole til et annet fylke?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år. Jeg har lyst til å søke på Restaurant og mat fag i et annet fylke, men alle vennene mine sier at det er umulig, fordi jeg ikke har skole rett i et annet fylke. Jeg vil ta andre året på vgs. i Nordland. pga. jeg vil komme meg vekk fra Troms fylke. Jeg trives ikke her i Troms fylke og har folk i Nordland som jeg kan være hos, er det mulig å søke på andre året mitt på vgs i Nordland? Hilsen Camilla

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Det er riktig at det er litt komplisert å skulle få skoleplass i et annet fylke. Man har bare rett til skoleplass i det fylket man er folkeregistrert i. Man må altså flytte, og melde flytting til folkeregistret.

I tillegg må du, siden du er under 18 år, få samtykke av foreldrene dine for å kunne flytte, samt at de må hjelpe til med alt det praktiske. Du kan heller ikke undertegne husleiekontrakt eller liknende så lenge du er under 18 år. Det er altså viktig at du snakker med foreldrene dine så tidlig som mulig i planleggingsprosessen.

Du kan heller ikke uten videre flytte på egen hånd uten foreldrene dine og få skolerett i et annet fylke, selv om det i noen tillfeller er mulig. Hvis det er aktuelt anbefaler vi at du snakker med inntakskontoret i det fylket du ønsker å flytte til for å spørre om hva som kreves.

Det viktigste rådet er å kontakte inntakskontorene i de aktuelle fylkene tidligst mulig. Grunnen er som nevnt at reglene kan variere litt fra sted til sted. I denne oversikten på vilbli.no finner du inntakskontoret i fylket ditt.

Snakk gjerne også med rådgiver på skolen din om det du lurer på, for å finne ut hvilke muligheter du har.

Så - det er litt komplisert, men verdt å ta kontakt med Inntakskontoret. 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning